ЕНП: Правителството в Полша иска да извади страната от ЕС

Източник: iStock

Конституционният съд на Полша постанови, че нормите на конституцията на Полша имат предимство пред нормите на ЕС

Полското правителство загуби всякакво доверие и води страната извън Европейския съюз. Това становище беше публикувано в четвъртък от най -голямата партия на ЕС - Европейската народна партия (ЕНП) - във връзка с решението на Конституционния съд на Полша.

Той постанови, че нормите на конституцията на Полша имат предимство пред нормите на ЕС.

"Полското правителство напълно загуби доверие. Обявявайки, че договорите на ЕС са несъвместими с полското законодателство, нелегитимният Конституционен съд в Полша постави страната на пътя за излизане от ЕС", се казва в ЕНП, публикувано в "Туитър".

Конституционният съд на Полша в четвъртък потвърди несъответствието на правилото за превъзходството на европейското право над полската конституция.

През март премиерът на републиката Матеуш Моравецки се обърна към Конституционния съд с искане да се провери превъзходството на един закон над друг. В полския Министерски съвет мислят за превишаване на правомощията от съда на Европейския съюз, който се състои в утвърждаване на върховенството на европейското право над полската конституция.

Това се случи, след като Европейският съд постанови, че следващата реформа на полската съдебна система, касаеща Националния съдебен съвет, може да наруши законодателството на ЕС.

Съдът постанови, че ако се потвърди нарушение, върховенството на закона на ЕС налага задължение на националния съд да не се съобразява с тези изменения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK