Конкурс за произведения на фолклорна основа се провежда в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Музикалното събитие ще е тази вечер

Национален конкурс за авторски, вокални и инструментални произведения на фолклорна основа „Нова българска фолклорна музика 7/8” се провежда за първи път в Благоевград. Музикалното събитие ще е тази вечер, а то се организира по идея и със спомоществователството на българския родолюбец д-р Георги Лазаров, който дълги години живее в град Балтимор, САЩ, както и с професионалната подкрепа на известната българска народна певица Татяна Сърбинска.

„Чест е за нас да сме домакини на този толкова интересен конкурс, който има за цел да стимулира създаването на нови вокални и инструментални произведения, на нови произведения за солово пеене и инструментални произведения, които да популяризират българското фолклорно наследство. Благодаря на Татяна Сърбинска, която е и почетен гражданин на Благоевград. Искам да й благодаря, че като почетен гражданин на Благоевград и като човек, който си обича родния град, работи в посока той да се популяризира по света”, заяви днес на пресконференция зам.-кметът на община Благоевград – Христина Шопова.

Татяна Сърбинска, която от 29 години живее и твори в САЩ, не скри радостта си, че конкурсът, който досега се е провеждал в Чепеларе, вече ще бъде в Благоевград.

„В Благоевград е моето гнездо, тук съм израснала като професионалист, композитор, певец, музикант, тук съм намерила най-хубавите си приятели и имам най-хубавите спомени. Радвам се, че община Благоевград прие всичко с отворени обятия, с голямо желание да помогне, за да продължи това прекрасно дело. Очарована съм от подхода на ръководството на общината, което ни подкрепи безрезервно”, сподели развълнувата Татяна Сърбинска, която е и председател на журито.

Конкурсът ще покаже уникалността, изключително разнообразната ритмика, ладо-тоналното богатство и омайващата методика на българското фолклорно наследство. Уникалният размер 7/8 има символично значение за събитието. Той е изразител на богатството на неравноделните ритми, които дават неповторим чар на българската фолклорна музика.           

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk