Изложба на ръчно изработени мартеници подготвя читалището в Багренци

Снимки: личен архив

Над 500 мартеници, изработени собственоръчно от самодейци към НЧ „Отец Паисий 1928“ село Багренци, ще бъдат подредени в изложба под надслов „Баба Марта бързала“. Изложбата ще бъде открита на 26 март /понеделник/ от 11. 00 часа във фоайето на читалището.

Над 80 мартенички ще бъдат подарени на малчуганите от ДГ „Слънче“, които ще присъстват на откриването на традиционната проява. „За малките палавници сме подготвили и лакомства, както и вкусни гозби, приготвени от сръчните ръце на бабите от селото. Самодейката Елена Йорданова, която бе изключително активна и при направата на мартениците за пореден път ще се превъплъти в образа на Баба Марта.", каза за ИНФОМРЕЖА Йорданка Иванова – председател на читалището в Багренци.

Сред най-активните участници в направата на червено-белите символи бяха Мария Стоилкова, Цветанка Теофилова, както и 12-годишните близнаци Александър и Александра Очипалски.

„На 1 март по традиция мартеници ще бъдат раздадени на жителите на село Багренци. И тук е мястото да благодаря на всички, които се включиха в инициативата по тяхното изработване. Вложиха много енергия и любов, дарявайки частица от себе си за другите. За направата на мартениците е използвана основно домашна вълна, има и готова прежда.“, допълни още Йорданка Иванова.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK