Професия "журналист". Създават закон срещу фалшивите новини

Снимка: Infomreja.bg

С началото на новия парламентарен сезон ще бъде представен нов закон.

Той се отнася за медиите и защитава хората, които ежедневно информират обществото – журналистите.

В закона ще се използва терминът „фалшива новина“.

Ще се следи и за „новини“, които оронват престижа на даден човек.

Идеята е да се създаде доброволен регистър на всички източници на информация в интернет пространството, т.е. на новинарските сайтове.

Това няма да се отнася само за социалните мрежи.

В регистъра ще се впишат новинарски агенции, онлайн телевизии, сайтове и блогове.

Прозрачността е важна, защото се показва кой е собственик на домейна, къде се хоства сайтът, кой е управител на фирмата или физическото лице, което представя написаното.

Недобросъвестните сайтове няма да могат да ползват държавно финансиране.

Това ще премахне т. нар. „тролове“, който са лицата Х.

Те пишат и публикуват в различни сайтове, но чрез фалшиви профили.

„Журналистът е човек, който се занимава с журналистика. Той работи за събирането и разпространението на информация за обществени явления, тенденции, важни теми и хора.“

Това е етимологичното значение на думата – описание на човека, който информира хората.

В него не се включва краденето на материали, създаването на лъжливи новини с цел популярност, лични отношения, оплюване.

Законът за фалшивите новини ще има именно за цел да премахне онези, който чрез словото манипулират обществото с неверни факти.

Добиването на слава и печеленето чрез рекетьорство не е журналистика, а незаконен бизнес, който не е част не само от журналистиката, а и от морала.

Чрез влизането на всички сайтове, блогове, телевизии в общия регистър всеки управител или собственик ще има правото да претендира за авторство  на новините си.

Тогава, който „преписва“, копира, вади информация от лични профили в социалните мрежи, за да бъде създадена новина, журналистиката изчезва и на нейно място се загнездва „клюкарството“.

От изконни времена професията журналист и репортер имат особено признание в обществото и всеки опит за защита на престижа на професията е приветстван!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK