Конгресът на СБЖ: Журналистиката в България преживява тежка криза

Снимки: Виолета Атанасова

„Никому в угода, на никого напук!“. Този крилат журналистически принцип, завещан на българските журналисти от блестящия публицист и журналист Йосиф Хербс, е изписан на стълбището в сградата на СБЖ на ул. „Раковски“ в столицата. Той стои там достолепно, но и някак предизвиква тъга в контекста на днешната родна журналистическа реалност.

Дългоочакваното оздравяване на медийната среда в България не се състоя – такава нерадостна констатация прозвуча на поредния конгрес  /Общо събрание/ на Съюза на българските журналисти както в отчетния доклад на неговата председателка Снежана Тодорова, така и в многобройните изказвания на делегатите. 

Според тях, журналистиката в България преживява тежка криза, като се превръща в пиар на властови, политически и корпоративни среди и структури или  подменя дневния ред на обществото с дребнотемие и жълта информация.

Освен това, тежък проблем е, че в редица медии, включително и такива с национален обхват, се внедряват на работа функционално неграмотни, обществено некомпетентни и социално нечувствителни репортери, които бълват от ефира и от печатните страници псевдо новини, езикова бедност, мисловна немощ и вкус към пошлата сензация.

Участниците във форума припомниха оценката на известния психиатър д-р Николай Михайлов, според когото все повече се шири така нареченият от него „медиен вампиризъм“ при отразяването на човешки трагедии. Днес немалка част от медиите имат специален принос за опростачаването на населението и особено на младите хора с налагането на долнопробен език, примитивно мислене и пошли ценности.

Съюзът на българските журналисти да има по-осезаема роля в отстояването на свободата на словото, на професионалната етика и в защитата на журналистите както в трудово-правни, така и в съдебни спорове, поискаха още делегатите на Общото събрание.

Специално място бе отделено на тежките дългогодишни проблеми със съдбата на съблазнителните имоти на СБЖ, които заради недалновидни или задкулисни договори при предоставянето им под наем вместо сериозни средства, отдавна носят големи загуби и съдебни неприятности.

Наред с всичко друго се чуха и гласове на загриженост за регионалните медии в страната, много от които които съществуват по неясни правила и феодална зависимост. 

Общото събрание на СБЖ гласува промени в членския внос и от 1 януари 2018 г. той става 30 лв. за работещите журналисти и 10 лв. за пенсионерите, съобщи Виолета Атанасова, председател на Дружеството на журналистите в Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK