Конфискуваха тон „балкански” кокаин на Канарските острови

Снимка: iStock

Това е станало след специализирана операция

Над един тон кокаин на средна пазарна стойност около 40 милиона евро бе иззет от „Балканския картел” в специализирана операция на испанските власти на Канарските острови. Операцията с кодовото име “Falcusa”, инициирана от хърватската полиция, е преминала успешно, като в ареста са трима хървати, съобщиха от хърватското министерство на вътрешните работи, цитирани от БГНЕС.

Според данни на властите в трансатлантическия контрабанден канал на големи количества кокаин са участвали членове на така наречения „балкански картел” - предимно хървати.

В специализираната операция хърватските власти са си сътрудничили с испанската гражданска гвардия и френската митница, а акцията е била подкрепена от Европол, американската DEA, британската NCA (National Crime Agency), холандската национална полиция, и властите в Босна и Херцеговина.

Според данни на хърватското вътрешно министерство разследването е насочено към звено от „Балканския картел”, специализирано в трафика на наркотици чрез платноходки и яхти. В звеното са участвали минимум трима хърватски граждани, които са били „вербувани“ от картел за контрабанда на кокаин. Платноходката им е била регистрирана в Хърватия и плава под хърватски флаг.

При претърсване на Канарските острови са открити общо 980 пакета с около 980 кг кокаин с висока чистота, като се предполага, че той е бил предназначен за европейския пазар, в частност този в Испания и Хърватия. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK