Кочериновци на бунт заради сухия режим. Хвърлиха ръкавицата: Рила ни спира водата

Снимка: Infomreja.bg

Стотина жители на община Кочериново излязоха днес на протест. Изведе ги безводието, което ги мъчи дни наред.

Те се събраха рано тази сутрин на пешеходната пътека пред училището в града и за около час затвориха пътя за Рилския манастир.

Разрешение за блокадата имаха, по това време движението не бе натоварено, така че до опашки от автомобили не се стигна. Но пък си споделиха болката.

„И други години сме имали режим, но такова чудо досега не е било. Няма с какво и зъбите да си измием“, оплакваха се един през друг местните.

Най-тежко е положението в селата Крумово, Боровец, Бураново и Драгодан. Там чешмите са пресъхнали повече от месец.

„Младите избягаха, не искат да къпят децата си с бидони. Градините изгоряха, поим животнте с минерална вода, а в същото време си плащаме сметките“, недоволстваха хората. 

86-годишната Цвета Кирилова от Бураново също не пропусна протеста. Придържана от съселянката си Иванка Десподова, баба Цвета изказа мъката си: "Градините изгоряха, бунарите пресъхнаха, няма откъде вода да си напълним. Идем по кладенците да търсим". 

От общинската администрация в Кочериново осигуряват водоноски за бедстващите села. По три на ден, но и те не достигат.

"Газим река Струма, до планината сме, а нямаме вода. Всичко идва от местната управа в Рила", хвърли ръкавицата Благой Граховски. Подобно мнение изразиха и повечето от протестиращите.

"В Рила е зелено, водата прелива, а при нас всичко пожълтя, нямаме и за пиене. Общината подмени тръбите, така че за аварии и дума не може да става", каза още Граховски.

Официалната статистика на ВЕЦ "Калин" обаче показва друго - всеки ден в общините Рила и Кочериново влизали между 150 и 180 литра в секунда. 

В Кочериново обаче се питат къде е тази вода. Вчера, след оповестения протест, за кратко се появила, но после пак я спрели.

"99 % от домакинствата в Рила нямат водомери, тук всички сме изрядни, а плащаме за въздух. По три пъти на ден ходя с колата за вода. Пълним туби, бидони, мъчим се", коментира Гергана Костадинова.

Думата взе и кметският наместник на с. Крумово - Илинка Маринова: "Къде са сега депутатите Калфин и Ибришимов? Защо не са тук? Идват само по избори и ни обещават всичко".

Солидарен с протестите на жителите на община Кочериново бе и кметът Иван Минков, който също е поставен в патова ситуация.

Хората се надяват най-после гласът им да бъде чут и проблемите им да се решат.

Шефът на "Кюстендилска вода" ЕООД, Георги Георгиев, все пак се появил на място, но след края на протеста, за да избегне гнева на местните. 

От водното дружество изпратиха във вторник уведомление до администрацията в Кочериново. В него се съобщава за режимно водоподаване до 15-и септември в часовете от 21 до 10 поради продължилото засушаване и намалените водни количества, подавани от язовир Калин. 

Жителите на Кочериново смятат, че дружеството абдикира от отговорност и нехае за проблема им. 

Иначе в съседна Рила пейзажът наистина е друг. Градините са зелени и свежи.

Два съмнителни теча, вероятно от авария на водопровода, има точно срещу табелата за край на Рила.

Но едва ли на някого му прави впечатление, че докато в Кочериново са на сухо, в Рила голямо количество вода се излива ей така в реката. 

 

86-годишната баба Цвета от с. Бураново също дойде на протеста, снимка: Infomreja.bg
Кметският наместник на с. Крумово - Илинка Маринова, снимка: Infomreja.bg
Гергана Костадинова, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Течът в края на град Рила, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK