Конференция на тема „140 години Македонски въпрос” ще се проведе в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

За трета поредна година Македонският научен институт организира събития, посветени на Деня на Светия Дух.

Според църковните канони, той е на 51-я ден след Великден и един ден след Петдесетница (Ден на Света Троица). От 20-те години на ХХ век в България този църковен празник, обвързан с редица чествания, поверия и обичаи, се отбелязва и като Ден на Македония. На него се почита паметта на героите, загинали за освобождението на Македония, за свободна и обединена България.

През настоящата 2018 г. Свети Дух (Духовден) е на 28 май. По този повод МНИ организира в Благоевград пресконференция по актуални събития, свързани с Македония, международна научна конференция на тема „140 години Македонски въпрос”, в която ще участват авторитетни български и чуждестранни учени, ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите герои за освобождение и обединение на българските земи, ще се представят най-новите издания на Института. 

Едната книга „Списание „Славянски свят” за обществено-политическото развитие на България” е дело на полския професор д.и.н. Ярослав Рубаха, дописен член на МНИ. Трудът дава представа за значимите обществено-политически събития в българските земи от края на XIX и началото на ХХ в., анализирани в списанието. Във фокуса на изследването често попада и Македония. За мнозинството от коренните ѝ жители полските публицисти нямат никакво съмнение, че са българи и считат Македония за своя изконна, етническа и историческа територия.

Другата книга на Македонския научен институт „Българските буквари в Америка”, която ще бъде представена пред обществеността, е подготвена от проф. д.и.н. Трендафил Митев. Изясняването на тази важна страница от културната история на българската емиграция в новия свят разкрива ценни доказателства за единния произход и духовен облик на българите от всички области на Балканите, където са живели и живеят представители на нашия славен народ. Реалност, която би трябвало да облекчи духовното единение на хората и в днешните държавни граници на България и Македония.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK