Концерт в памет на народния певец Благовест Порожанов

Снимка: личен архив

Днес, 26 юли от 19:00 часа на сцена "Арката" в  града под Хисарлъка ще се проведе концерт в памет на народния певец Благовест Порожанов – почетен гражданин на Кюстендил.

Специален гост – изпълнител ще бъде обичаната изпълнителка Бинка Добрева. Участие ще вземат още народни певци и състави от Кюстендил и региона.
Вход свободен!

Благовест Тодоров Порожанов е роден на 7 април 1939 г. в село Горно Уйно, Кюстендилско, но израства в село Соволяно, Кюстендилско, където се установява семейството му.

През 60-те години постъпва като солист в Кюстендилския ансамбъл за народни песни и танци с художествен ръководител и диригент Никола Вучков.

Напуска Кюстендил и се установява в София. Започва концертни турнета с Георги Широков, после пътува с групата на Райчев, на Чайката, Павел Сираков и др.

Още през 1976 г. прави първите си записи на кюстендилски народни песни като „Севдено моме“.

По-късно обикаля околните села и събира стари народни песни.

Така записва около 40 народни песни с известните по това време композитори и аранжори като Коста Колев, Боян Нанков, Христофор Раданов, Димитър Пенев и Атанас Вълчев.

Създава в Кюстендил „Школа за млади таланти и дарования“ към читалище „Братство“ в Кюстендил, където работи с момичета и момчета от Кюстендил и Дупница.

Благовест Порожанов създава повече от 200 авторски песни, част от които са посветени на Кюстендил, Кюстендилския край и България.

Умира на 24 юли 2007 г. в Кюстендил. Погребан е в село Соволяно, където минават детските му години.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK