Концерт в памет на Благовест Порожанов събра десетки приятели и близки

снимки: infomreja.bg

Концерт в памет на народния певец Благовест Порожанов събра на централния площад „Велбъжд“ десетки негови близки, приятели и почитатели.

С фолклорни изпълнения на различни състави отново бе възродент споменът за даровития кюстендилец, който бе обявен и за почетен гражданин на община Кюстендил година след смъртта му.

Организатори на проявата бяха Общински отдел,,Култура и духовно развитие", Радио ,,Ритъм+" и Народно читалище ,,Надежда 1997".

За да почете 75-годишнината от рождението на Благовест Порожанов, на кюстендилска сцена се изяви и изпълнителят на македонски песни Иван Гоцев.

Благовест Тодоров Порожанов е роден на 7 април 1939 г. в село Горно Уйно, Кюстендилско, но израства в село Соволяно, където се установява семейството му. Още през 1976 г. прави първите си записи на кюстендилски народни песни като "Севдено моме".

По-късно обикаля околните села и събира стари народни песни. Така записва около 40 народни песни с известните по това време композитори и аранжори като Коста Колев, Боян Нанков, Христофор Раданов, Димитър Пенев и Атанас Вълчев. През тези години издава две дългосвирещи и две малки грамофонни плочи и две малки. През 1989 – 1990 г. пее с оркестри из бивша Югославия.

През 1992 г. е един от основателите на “Пирин Фест” в град Сандански. През 2001 г. записва два компактдиска с македонски народни песни “Бисери от Македония”. През 2002 г. печели сребърен медал на фестивала на изкуствата в САЩ.

Участва в първия фестивал за автентични и авторски песни “Македония фолк” в град Благоевград с авторската си песен “Яно, моя рано” през 2005 г., където печели награда.

По-късно създава“Школа за млади таланти и дарования” към читалище “Братство” в Кюстендил, където работи с момичета и момчета от Кюстендил и Дупница.

Благовест Порожанов умира  на 24 юли 2007 г. в Кюстендил.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK