Гръцката джаз група „Yako Trio“ с концерт в Кюстендил

Снимка: Личен архив

Летните културни празници „Кюстендилско лято“ представят Yako Trio - джаз група, създадена през 2016 година в Солун, Гърция от Leandros Pasias (пиано), Vangelis Vrachnos (бас) и Giorgos Klountzos-Chrysidis (барабани).

Ключов елемент за формирането на триото е работата на известния гръцки музикант и композитор Yannis Konstantinidis и по-специално неговите аранжименти на познати мелодии и ритми на гръцката традиционна музика.

Членовете на Yako Trio познават много добре неговата работа и се отнасят с възхищение към нея. Те създават триото, за да променят и представят работата на известния гръцки композитор отново на публиката чрез своето музикално звучене и преживявания. Затова и името на триото е „Yako”, първоначалните две букви от имената на Yannis Konstantinidis.

Целта на триото е да създават нов динамичен, въображаем подход към добре познатите гръцки традиционни песни, обединяващи традиционни идиоми, класически хармонии и съвременни джаз елементи, включващи джаз импровизации.

През 2018 година Yako Trio записват първият си албум, включващ 5 изпълнения, всичките гръцки традиционни песни с аранжимент на Konstantinidis от 1950 година и с нов аранжимент на Yako Trio от 2016 година.

Концертът в Кюстендил ще се проведе на 31 август от 21 часа на площад „Велбъжд“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK