Концерт и шествие бележат 3-и март в Благоевград

Снимка: Община Благоевград

Тържествата започват на 1-ви март

Поредица от събития, посветени на 143 години от Освобождението на България от османско иго, ще се проведат в Благоевград.

Тържествата започват на 1-ви март в 10:30 ч. в Регионалната библиотека "Димитър Талев" Благоевград, където ще бъде организирана изложба на библиотечни документи от фонда "Трети март в слово и образи" по повод Националния празник на Република България, 3-ти март. Изложбата ще продължи до 5 март.

На 2-ри март от 11:30 ч. Детски парламент - Благоевград, организира екскурзия „Съхрани българското“ – запознаване с паметниците в Благоевград – символи на Освобождението.

От 16:30 ч. във фоайето на Младежкия дом Благоевград възпитаниците от школите към ЦЛТРДБ ще представят музикално-поетична композиция под надслов ,,На теб, Българийо свещена...“

В празничния ден, 3-и март, честванията започват в 09:30 ч., когато ще се проведе панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго и ще бъдат положени цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински, който се намира в двора на църквата „Въведение Богородично“.

По време на отбелязването на Националния празник на България ще премине и шествие от два лъча, които ще се обединят на площад „Македония“. Първият лъч ще тръгне в 10:30 ч. от Съдебната палата към пл. „Македония“. Ученици от училищата с училищните знамена ще бъдат предвождани от Биг Бенд Благоевград и ще продължат по улица „Тодор Александров“. Шествието ще спре пред паметника на Гоце Делчев.

 От 10:30 ч. в градинката пред централния вход на стадион „Христо Ботев“ ще се състои ритуал по полагане на цветя на паметна плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски в знак на признателност. Непосредствено след това ще тръгне и вторият лъч от шествието, предвождан от Представителен духов оркестър на Сухопътни войски на Република България, който ще премине по ул. „Трети март“ и ще стигне до пл. Македония.

Честванията ще продължат с тържествено издигане на националния флаг на Република България. Събитието ще започне в 11:00 ч. на площад „Македония“ в центъра на Благоевград с молебен за здраве и благоденствие на българския народ, отслужен от Негово Високо Преосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и благоевградски свещеници. Веднага след издигането на националното знаме кметът на община Благоевград инж. Румен Томов ще се обърне към жителите и гостите на града с тържествено слово. Непосредствено след това ще се извърши протокол по полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, намиращ се на площад „Македония“. Водещ на събитието ще бъде Станислав Кимчев.

Програмата, посветена на 143 години от Освобождението на България, продължава с празничен концерт на Рок група ,,Епизод“ и  Ансамбъл ,,Пирин“ на площад „Македония“. Концертът започва 11:30 ч.

Регионалният исторически музей - Благоевград, е подготвил интересна програма. Освен традиционния безплатен вход, от който ще могат да се възползват посетителите на музея през целия празничен ден, в 14:00 ч. ще бъде открита и фотоизложбата "Истинската България" на Асен Великов. В 14:00 ч. благоевградчани ще могат да се насладят на концерта на Вокален ансамбъл "Езерец" към НЧ "Никола Вапцаров - 1866".

https://developers.facebook.com/docs/plugins/embedded-posts/?prefill_href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fblgmun%2Fposts%2F283648503105061&__cft__[0]=AZWOX35hSUXCFtTCFuN_hXntXlVtL3_gtfCPVzfL2Kfk_N5iM1rmUUs-b3JYws0uXXOMvBN31XE15iRWmaP-IwxJY6xfZcB89CPiCDfSluyFC5WEYWu7QlbBaXqnZ99mTsvCkbDsGdoyXbUPIjNwnydW&__tn__=p%2CP-R#code-generator

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK