Вътрешният министър Бойко Рашков с остри думи към ДПС. Причината - отправените от тях обвинения за полицейски репресии заради предстоящите избори. Той уточни, че към 11 юли са започнати близо 100 разследвания за търговия с вот, като най-много са свързани с ГЕРБ и ДПС.

„Става дума за политическо говорене, което не почива на фактите. Явно ръководството на тази партия има някакъв проблем със собствения си електорат, за да изнасят неистини в публичното пространство. Не смятам да обръщам сериозно внимание на това“, коментира силовият вицепремиер.

По думите му предстои да се изнесе информация за престъпления, свързани с изборния процес. Той каза, че досега не е правил публична тази статистика, но сега се налага, за да защити името си.

Той даде пример с Кирково.

„Гражданин е заплашил друг, че трябва непременно да гласува за ДПС, в противен случай няма да получи онова, което му е необходимо за зимата. История, която се повтаря много пъти. В полицията се обажда, за да се интересува от случая, кметът на населеното място. Питал е защо се задържа техният човек, цитирам. Техният човек е от ДПС“, добави Рашков.

Според него бившите ръководители на МВР - Христо Терзийски и Младен Маринов, не са предприемали действия срещу търговията с вот.

„Ние статистически доказваме, че към онзи момент, пряко подчинените министри на премиера Бойко Борисов, не са извършвали абсолютно никаква дейност във връзка с изборите. С изключение на партии извън ГЕРБ и ДПС, например партията на Васил Божков“, заяви Рашков.

„От юли до средата на септември ние имаме нулева престъпност. Ако ДПС не са съгласни да имаме нулева престъпност у нас, моля – нека продължават. Съобщи се, че ще има наблюдатели от европейски структури, с които тази партия поддържа много тесни връзки, аз нямам нищо против“, допълни Рашков.

Вървим след събитията – това беше коментарът на вътрешния министър във връзка с разкритията по „Пандора пейпърс“.  Според него се повтаря ситуацията със санкционираните по закона „Магнитски“.

Той беше категоричен, че всички служби работят по случая. Рашков коментира и арестите в оръжейния завод „Арсенал“.

„Задържани са лица, които са искали да изнесат от страната документи и продукция с фирмено значение. Трябва да се подобри охраната, аз съм изненадан, че е допуснато това да се случи“, каза вътрешният министър./ бТВ