Румен Радев: Съединението е еднократен акт, но единението е въпрос на съзряване

Снимки: Президентство

„Нека всеки празник бъде повод да видим себе си в историята. Да почитаме миналото с ясното съзнание, че нашето единение днес е най-добрата почит към делото на онова Съединение, което ни завещаха героите от 1885 г.“ Това заяви държавният глава Румен Радев в изказването си на церемонията в град Пловдив по случай отбелязването на 133 години от Съединението на България.

Президентът припомни, че на седмата година от свободата, през септември 1885-та българите вземат съдбата си в свои ръце и не ги спират нито несправедливите договори, нито враждебността на Великите сили, за да осъществят своята цел: Съединението.

„Днес сме тук да почетем това велико изцяло българско дело. Събираме се година след година на славните дати да поменем героите и да почетем делата им. Гордеем се с чужди подвизи, а достойното минало е утеха за безпътното ни настояще“, подчерта държавният глава и попита какво остава днес от духа на Съединението?

„Защо потомците на българите от Княжеството и Източна Румелия, които се събраха в общ дом, днес наричат България „тази държава“, а мнозина я напускат? Българският ХХ век бе белязан от трагедии, които внесоха разкол в обществото. Уви, дори демокрацията не го излекува. Защото Съединението е еднократен акт, но единението е въпрос на съзряване“, заяви Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че за героите от Възраждането България стоеше по-високо от користта, от славата и дори от живота им. „Този зрял дух възроди България. Този зрял дух трябва да води и нашите стъпки, но днес остана да живее само в книгите и в сърцата на най-ревностните от вас“, категоричен беше президентът.

Румен Радев припомни също така, че през последните години някои побързаха да обявят държавите и нациите за отживелица в глобалния свят и се  пренаписваше историята. „Но махалото днес отива в обратната посока. Народите все повече се обръщат към себе си и безродността вече не е модерна. Този процес има своите скрити рискове. За да не скочим от националнихилизма в агресивния национализъм и ксенофобията, трябва да се обърнем към нашата история, към просветления патриотизъм на възрожденците“, подчерта още в изказването си на церемонията в Пловдив президентът Румен Радев.

По думите на държавния глава зрелият патриотизъм не говори високо, а мъдро. Не отрича света, а го приема без комплекси с ясна убеденост и увереност в собствената си стойност. Не се гордее с чужди подвизи, а более за близкия тук и сега. Не битува само в историята, а твори достойното настояще.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK