Доцент по геология: Пътят за Бачиново е крайно опасен, свлачище пак ще има

Доц. Ангелов, кметът Томов и заместник-кметът по строителство Трошанов

Необходими са много средства и бързо укрепване в района

Пътни знаци и ленти ще сигнализират за опасния скат над Благоевград. Възможно е и изграждането на временен път през река Бистрица, ако отново има свлачищни процеси.

Това обявиха на пресконференция в Община Благоевград – кметът Румен Томов и доц. Кирил Ангелов, който е направил оглед на мястото тази сутрин.

Доц. Ангелов е инженер по геология и геотехника. Той преподава в Китай и във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в столицата. Доц. Ангелов е част от екип съветници към АПИ.

Според думите му по казуса със ската са започнали срутишно-свлачищни процеси в гнайсовата маса, която е силно натрошена.

Доцентът обясни, че дълбоко свличане няма, но е крайно опасно и е възможно целият масов да бъде нарушен.

„Опасни са участъците над склона, на около 45-50 метра над пътя“, каза Ангелов.

Според него не само скатът, който опира в пътя е проблем. Компроментирана е и почвата в коритото на реката. Бистрица „дълбае“ пътя, което също трябва да бъде взето под внимание.

Ангелов предпоръчва укрепване и на коритото, а самият участък под скара е с дължина около 300 метра, което също ще наложи много работа и средства.

Ангелов обясни, че за да бъде обезопасен пътят трябва да се изградят подпорни анкерни стени.

„Пътят е изключително опасен за преминаване и се налага спешно финансиране“.

Все още обаче сметките не са направени, а когато бъдат, Общината ще търси от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии средства.

Критичният участък по пътя за Бачиново обаче не е само един. По-нагоре от мястото има поддала подпорна стена в коритото на Бистрица, която е изградена преди около 40 години, предполага кметът Томов. Тази стена също има нужда от спешно укрепване.

Доц. Ангелов заяви, че след като времето се стопли и почвата се „размрази“ са напълно очаквани нови свлачища, които са силно опасни за всеки един преминаващ. Общината е предвидила евентуалното изграждане на временен път през баража под тенискортовете, като мястото е отстъпено при нужда от собственика „Универсал консулт строй“.

До две седмици ще бъде изготвена техническата експертиза, а с нея ще бъде посочена и сумата, необходима за спешните ремонти.

Проектът обаче, предупреди Ангелов, може да не е готов до пролетта, когато започват следващите дъждове, а тогава свлачището може да е много сериозно.

Част от решението на проблема също така е уплътняването на тръбите, преминаващи по ската, така че да не пропускат и „капка вода“, тъй като отцепването на земната маса е поради преовлажняване на почвата.

Тръбите са задължение на Напоителни системи, които обаче нямат средства за подобни действия и затова може да се наложи те да бъдат „взети“ от общинския бюджет.

Последното свлачище на пътя за Бачиново бе на 12-и януари
Последното свлачище на пътя за Бачиново бе на 12-и януари
Последното свлачище на пътя за Бачиново бе на 12-и януари
Последното свлачище на пътя за Бачиново бе на 12-и януари

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK