Колко човешки живота струва най-голямото летище в Европа?

Снимка: Ройтерс

В Истанбул вчера бе открито символично едно от най-големите летища в света. То е един от най-престижните проекти на президента Ердоган. Каква обаче е истинската му цена, изчислена чрез живота на работниците, които се трудят по него?

За да бъде приключен строежът му в рамките на обявения срок, на него от четири години ударно се трудят над 30 000 работници. Вложените средства в строежа са близо 11 милиарда евро. 

Техните права обаче често биват нарушавани. Около 15 000 души живеят в един лагер в гората. Помещенията, в които спят не отговарят на стандартите, храната е лоша, има  дървеници в спалните помещения, няма топла вода. Някои от работниците не са получавали заплата повече от шест месеца. Още от самото начало на строителните работи е имало редица нарушения, които така и не са били преустановени, тъй като отговорните за строежа са искали да пестят разходи.

Когато тези работниците се вдигнаха на протест срещу нечовешките условия на труд и живот, вместо да се справя с неотложните и законни техни искания, жандармерията подкрепи работодателите и се отърва от протеста, използвайки сълзотворен газ и водни струи като арестува повече от 400 работници, включително и председателя на Прогресивния съюз на строителните работници.

По данни на Прогресивния съюз на строителните работници в Турция, цитирани от КНСБ, смъртните случаи на строителната площадка са 37, където работници мигранти от страни като Непал работят заедно с хиляди турски работници. Близките на жертвите биват заплашвани - за да не стигнат въпросните случаи до съда.

В условията на безпрецедентна обстановка на напрежение и противопоставяне на строителите, борната за оцеляване и ежедневните проблеми на работещите са изтикани на заден план и потулени.

 

 

КОМЕНТАРИ

Ало инфо11:47 - 31.10.2018
Ало ,инфомрежа, защо не направите проучване при какви условия работят хората от района на Гоце Делчев в Гърция, страна от ЕС. Колко им плащат византийците и смятат ли ги за хора ииииии?
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK