Поискаха оставката на заместник-кмета по културата в Благоевград

Иван Кацарски, Бранимир Митов, снимка: Скрийншот, ДАРТС ТВ

Иван Кацарски и Бранимир Митов възмутени от "липсата на култура" в града

Напрегнати първи минути в днешната сесия на Общинския съвет в Благоевград. Поискана бе оставката на заместник-кмета по културата Василиса Павлова, а председателят Андон Тодоров обвини Общинската администрация в бавене на преписки и неефективна работа.

Сесията започна традиционно с гласуване на дневния ред, който се състои от 44 точки.

По дневния ред бяха гласувани две извънредни точки – за създаване на Временна комисия за избор на нов омбудсман, както и предложение на ПП ГЕРБ за застрояване в парк „Бачиново“, за което местната структура алармира и поиска ревизия на зоната и промяна на предназначението ѝ – за спорт и отдих.

От дневния ред отпадна точка 42 – за застрояване в село Изгрев, поради сигнал на граждани за съмнение за собствеността на имота и водене на съдебни дела.

Отчетите на дружеството „Пирин“ бяха разгледани от 37-те съветници по предложение на Ваклинов.

Иван Кацарски - управител на „Джумая Стейдж Фестивал“ ЕООД, направи изказване на сесията във връзка с провеждането на третото издание на музикалния фестивал „JUMAYA STAGE FESTIVAL“.

„Има въпрос, който от месеци измъчва благоевградчани: Ще има ли култура в Благоевград? На 7-8.06.2019 г. бе проведено осмото издание на фестивала. През същия период 2020 има потоп, дами и господа. Превърнахме се в износител на боклуци, за което плащаме, вместо да даваме пари за култура. Зачертани бяха множество фестивали, а бяха дадени 400 хил. лв. за фестивал „Милениум“, за което е наета софийска фирма като организатор, вероятно и другите дейности около фестивала ще бъдат наети софийски фирми“, заяви Кацарски.

Кацарски е получил предложение от Общината за наемане на терен за провеждане на фестивала с наем 3,60 лв. на кв./ м, а миналата управа е предоставила терена безвъзмездно.

Кацарски е направил и запитване за финансирането от проекти по фонд „Култура“ и искал срещи с кмета, но такава и до днес не се е осъществила.

„В града нищо не се случва“, каза Кацарки и поиска отговор на въпросите си.

Изказа се и Бранимир Митов – директор на частния театър „Проф. Енчо Халачев“ и организатор на фестивала „Талантино“.

„Разочарован съм от действията на Общината в ресор „Култура“. След пандемията исках среща с г-жа Павлова. Обяснено ми бе, че за да има проведено събитие в Общината трябва да платя наем от 3,60 лв. на кв./ м. За три часа трябва да платя 1500 лв. наем за култура. Такси се заплащат за организиране на събития – но ние артистите на Благоевград сме кюфтета според ръководството на Общината. Моите деца ще отидат да играят в другите съседни градове. Този наем не може да бъде покрит от продажбата на билети, от които се издържа частният театър. За разлика от другите общини, създали фонд „Солидарност“ в помощ на артистите, в нашата Община няма подобна солидарност, а в културните институции работят хора, които не живеят в града. Какво се случва с парите от фестивалите, които пропаднаха и парите от фонд „Култура“?! Искам оставката на г-жа Павлова – Вие сте вредна за културата!

Зам.-кмет Павлова отговори на двамата граждани като каза, че писмено и публично ще се изкаже.

Сесията продължи с изказване на Албина Анева. Тя зададе въпросите си: колко служители са освободени от Общината от ноември до днес и колко са назначени – на какви длъжности и какво правно основание, каква е общата численост на персонала на държавна издръжка, колко договори за услуги има, има ли незаети работни места в ОА и в отделните институции.

„Кметът ми е отговорил само на последния въпрос – посочвайки незаетите бройки“, каза Анева.

„Ще поканя кмета в моята кантора да чуе колко хора идват с оплаквания, че са освободени без причина, както е редно и да ми кажете какви хора са назначили, много голяма част от уволненията са извършени по структура, която не е била влязла в сила.“

Мария Стойнева каза, че структурата по която се правят назначения е приета от ОбС през 2019. По всички въпроси ви е отговорено, дали вие приемате отговорите е друг въпрос, каза секретарят на Общината.

Анева отговори, че освободените лица са отнесли претенциите към Общината си към съда.

Д-р Таковски заяви, че на заявилите изказване на днешната сесия трябва да бъде отговорено от ръководството, а Красимир Роячки каза, че „културата в града е мъртва“.

Роячки се възпротиви, че на 24-и май е забранено събитие в парк „Бачиново“, въпреки разрешението на РЗИ, а на 25-и май е имало концерт в центъра на града – и двете събития в епидемична обстановка.

Председателят на ОбС влезе в спор с ръководството, че не се спазват срокове от страна на кметския екип. „Няма присъствие на ОА в Комисиите“ и заплаши, че следващият път ако има отсъствие, няма да има дневен ред.

7-членна временна комисия ще избере новия обществен посредник, а след направени предложения от всички партии бяха избрани: Кирил Ваклинов, Кирил Илиев, Анна Мазурска, Ивайло Червивов, Лилия Мечева, Мирослав Чолев, Рашко Динков. За председател на Комисията бе избран Кирил Илиев.

Илиев поде темата и за застрояване около тенис кортовете над града като обясни, че теренът – над 8 дка, е определен в ПУБ за строеж, а групата на ГЕРБ иска тази зона да бъде определена на спорт и атракции – тоест да се промени нейното предназначение, както и да се направи ревизия на имотите, за които е прието да се развиват различни от спорта дейности.

Румен Пандев каза, че е бил против застрояването на зелени площи в града, но по този въпрос трябва да се реши не в „зала“, а през Комисиите, за да се разгледа обстойно.

Според Тасков, не трябва да се разглежда само този частен случай, а да се погледне глобално и да се разгледа ОУП, който се нуждае от незабавна корекция, а зелените зони да се забранят за застрояване -тоест да се наложи мораториум.

Предложението бе прието.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK