Благоевград отбеляза 144 години от смъртта на Македончето

Снимка: Община Благоевград

Пред паметника на Георги Измирлиев бяха положени венци и цветя

Община Благоевград отбеляза 144 години от смъртта на Георги Измирлиев. Ритуалът се състоя днес пред бюст-паметника на революционера на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград.
 
На церемонията присъстваха: кметът на община Благоевград инж. Румен Томов, заместник- кметът по строителството инж. Евгени Терзиев, заместник-кметът по обществен ред, сигурност и спорт Любен Милев, председателят на Общински съвет Благоевград Андон Тодоров, заместник областен управител на Област Благоевград Иван Стоянов, Н. Пр. г-н Желко Йович - посланик на Република Сърбия в Република България, Н. Пр. г-н Митко Солаков- Почетен консул на Република Казахстан в Република България, омбудсман на Община Благоевград доц. Валентин Василев, общински съветници и граждани.
 
С кратко слово Атанаска Ковачева, главен експерт направление Култура към община Благоевград, припомни за живота и делото на българския революционер. Роден на 21 април 1851 година в Горна Джумая, общественик, участник в Априлското въстание в 1876 година, като помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в Първи търновски революционен окръг. Осъден на смърт, чрез обесване в Търново, той е откаран обратно в Горна Оряховица, където на 28 май 1876 година сам слага въжения клуп на врата си с думите: „Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!“ .
 
Пред паметника на Георги Измирлиев бяха положени венци и цветя, в знак на почит и признателност към делото му.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK