БАБХ не констатира несъответствия в произхода на картофите в София

Снимки: БАБХ

Към НАК беше отправена покана за участие в проверките

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) не откри несъответствия в обявения произход на картофите в обекти на две от търговските вериги и на една от борсите за търговия на едро в София.

Проверките са инициирани от контролния орган, който се самосезира по публикации в медиите, в които Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) твърди, че картофи, внесени от Германия, се предлагат като произведени в България.

БАБХ отправи покана към асоциацията и нейния председател за участие в проверката, но такова не беше осигурено от НАК.

Агенцията има готовност за извършване на съвместни проверки и с другите две институции, до които асоциацията е заявила в своята позиция, че ще сигнализира за нарушения. До този момент официален сигнал от НАК не е постъпил в БАБХ.

При проверките в обектите се констатира, че предоставената информация за потребителите в търговска зала на магазините съвпада с посочената в придружаващите картофите документи при доставка в разпределителните центрове на веригите. В търговските обекти са установени налични количества картофи, доставени от Франция и Германия, както и от български производител.

В борсата за търговия на едро са установени малки количества картофи от Германия и по-голямо количество от Франция, като страната на произход е ясно отбелязана на всяко пале. Проверените партиди са доставени в склада през месец декември 2020 година. Извършена е проследимост на количествата от същите партиди от пристигането им в склада до отпътуването им за търговската мрежа. Няма констатирани несъответствия в придружаващите документи.

Проверките на БАБХ за произхода на картофите продължават в търговската мрежа и обектите за търговия на едро и дребно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK