Коледари влизат на Игнажден при кмета на Струмяни Емил Илиев

снимка: infomreja.bg, архив

Точно в 9.30 часа на 20 декември, когато се почита паметта на Св. Игнатий Богоносец, вратата на кмета на община Струмяни ще се отвори, за да прекрачат първи прага й – децата на ОДЗ „Патиланци”.

Според народното поверие Игнажден е началото на новата година, затова се нарича Нов ден, Игнат или Млада година.

Много е важно какъв човек ще влезе пръв в къщата - добър или лош, защото според народните вярвания от това зависи каква ще е цялата година.

Коледарите ще изпълнят коледни благословии за общината, а водачът ще седне на кметското място върху наръч лозови пръчки или слама – за да е берекетна годината, друг сподвижник със сито с пшеница ще поръси кабинета и ще благославя "Да се роди дето рало ходи, дето ходи и не ходи!".

„Като символика, която е насочена към бъдещето и идната година, Игнажден е сред най-популярните в нашата традиция и няма нищо по-красиво от това първите гости на Община Струмяни да са нашите деца", каза кметът на община Струмяни.

Полазниците според народната традиция се считат за особено важни, тяхната същност ще определи бъдещето на дома и семейството на община Струмяни.

"Сполезът - това е късметът, аз вярвам в него, вярвам и че всичко, което правим, е в името на децата на общината”, заяви Емил Илиев.

Както повелява традицията, кметът е приготвил игнаждени кравайчета, които ще закачи на гегата на малките полазници коледари.

 

снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK