Коледа в Благоевград: Ще подадат ли оставка кочинките и "църковните музиканти"

Конструкцията за Коледа през 2018

Може ли Благоевград да се култивира?

Може ли Благоевград да се култивира?

След промяната очакваме промяната! Или казано иначе благоевградчани не търсят само еднократното, а искат постоянна, функционираща и работеща система, която да им осигурява спокойствие и комфорт в дома им – техния град.

Идва онова време от годината, в което коледните украси една по една ще започнат да красят града. Миналата година грандиозно откриване и грандиозна коледна елха „впечатлиха“ за миг жителите на областния град.

Остават обаче коментарите, че не е нужно да хвърляме пари за кич, пеперуди, конструкции и мега проекти. Говоря в множествено число като гражданин, плащащ данъци.

Благоевградският коледен дух от години се върти около кочинките. Мило название на дървените сглобяеми къщи, които предлагат скара и алкохол. Има течаща вода – по нормите на РЗИ, но тоалетните се намират в цветните алеи покрай пощата. И без да обиждам драгия читател и жител на града, кочинките са често посещавани от „прасета“, които съвсем не допълват облика на града с интелект особено след втората кана червено вино. Странно е как на 5 метра от Общината жителите изказваха негодувание срещу кмета, който "винаги е виновен", а жалби, предложения и заявки за промяна – никой не споделя, когато го попитат. Кочинките са фейсбукът на Благоевград или както и Ботев казва – в кръчмата сме силни, ама само в кръчмата.

Драма се превърна в блян за онези, които посетиха Коледното градче в гръцкия град. Но голямата драма настъпи, когато предложението за подобен модел в Благоевград, бе отхвърлено, защото „хората искали кочинките“. Някак си звучи нарицателно за цялата ни нация и щенията ѝ.

А защо да не вземем и пример от Запада и не внесем като едни възрожденци позитивното. Коледният базар във Виена – място, събрало цялата Коледа на света в сърцето на Австрия. Ръчни изделия, играчки, сувенири, лакомства – всичко това в България е извратено скъпо спрямо „защо да го купя като го има в левчето“. И във Виена има „кочинки“, но отиваш – взимаш си и ходейки ядеш и пак пиеш вино с канела.

И следващия казус, засягам като говорител на онези, които изслушвам, е, че отново празнично музикантите през църквата ще свирят.

Камбанен звън оглася Рождество, а Шушана е сама…

Ето така музикантите пред Христовия храм споделят таланта си с всички миряни. Точно там – на Димитровден,  на Голяма Богородица, на Никулден, с кларинет и акордеон задължително молитвата и усамотението ти са придружени от мелодия на 90-те години.

Това се случва иронично във „Вароша“ – кварталът на културата и детския талант.

Като завършек на критичния сценарий за халтурата в града ще продължа с темата за музиката.

Вече фонтаните не пеят, а защо?

 

Веселите кочинки
"Църковният" оркестър
Старата коледна украса - преди 2018
Драмските базари
В Драма
Драмският коледен град

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK