Стартира нова инициатива във Фейсбук, посветена на 140-годишнината от Кресненско–Разложкото въстание

Снимка: Фейсбук

Кметът на община Кресна, Николай Георгиев, стартира нова инициатива, посветена на 140-годишнината от Кресненско–Разложкото въстание.

Във фейсбук беше създадена страницата "Кресненско-Разложко въстание" (страницата е общодостъпна и може да бъде открита на адрес: https://www.facebook.com/kr.vastanie/ ), в която се приканват за общодействие жителите на Кресненско, Разложко, Благоевградско и всички територии в пределите на нашата родина и извън нея, на които в момента живеят потомците на героите на въстанието от 1878 г.

В уводната статия на страницата четем: 

"Скъпи приятели от Кресненско, Разложко, Благоевградско и всички територии в пределите на нашата родина и извън нея, на които в момента живеят потомците на героите на Въстанието от 1878 г. 

Обръщаме се към вас с горещ призив за общодействие! 

Всеки от вас е израсъл с историите на бащи, майки, дядовци, баби, прадядовци, прабаби и други близки и далечни роднини, които в устни разкази са ви направили "свидетели" на случки и събития, станали по време на Кресненско-Разложкото въстанието. Вероятно мнозина от вас не си дават сметка, какво богатство са тези разкази и устни предания. 

Направихме тази страница, за да се опитаме днес, когато ни предстои да честваме 140-годишнината на Кресненско-Разложката епопея да върнем заедно времето и да възстановим разпилените парчета от историческия пъзел на подвига и саможертвата, понесли на крилете си героите на въстанието. Да си разкажем един на друг и на онези наши сънародници, които нямат историческа памет за онези велики дни, всичко което помним и знаем.

Народ без история не е народ, а общност, която няма минало, за да я свързва, ще изтлее бавно и ще потъне в забвение. 

Скъпи приятели, разкажете ни вашите истории! Онагледете ги, ако можете със снимки от вашите семейни архиви или по друг начин и станете част от живата памет на Кресненско-разложкото въстание! Благодарим Ви!" 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK