Нено Димов: Оттеглям промяната в концесионния договор за Банско

Снимка: Infomreja.bg

 „Взех решение да оттегля внесения проект на Министерски съвет за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение на договор за предоставяне на концесия върху защитена територия, изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк „Пирин“, община Банско, за „Ски-зона Банско“. Той ще бъде внесен в Министерски съвет заедно с промяната на плана за управление на Национален парк „Пирин”. Това съобщи на брифинг днес министърът на околната среда и водите Нено Димов. 

„Направих всичко възможно да дам максимална публичност на проекта на кръгла маса, на която бяха разяснени всички аспекти на решението. Целта беше всички заинтересовани страни да се убедят, че натрупаният с години проблем с изграждането на втори лифт на ски зона Банско трябва да бъде решен“, заяви министърът. Той обясни, че проблемът има два аспекта – екологичен и икономически. „Винаги съм заявявал, че трябва да има баланс между тези два аспекта – опазването на природата и икономическото развитие“, категоричен беше министър Димов.

„Като министър на околната среда аз отговарям за спазване на екологичното законодателство. В конкретния случай режимите по това законодателство се определят в Плана за управление на Национален парк „Пирин“. Вторият лифт не може да се изгради, без да има промяна в плана. Без такава промяна не може да се процедират евентуалните инвестиционни намерения за изграждане на спортни съоръжения, които да бъдат подложени на всички оценки за въздействието върху околната среда“, обясни министърът. По думите му вторият аспект е икономически и той се определя в концесионния договор за Ски-зона Банско. Договорът трябва да бъде приведен в съответствие със законодателството, каза министърът и припомни, че това е първият договор от този тип, подписан през далечната  2001 г. и има много несъвършенства в него, които трябва да бъдат прецизирани.

 „Не желая да взимам решения на инат. В търсенето на баланс оттеглям промяната в концесионния договор. Тя ще се гледа заедно с промяната в плана за управление на НП Пирин“, заяви министърът. Проектът на плана за управление е в процедура на обществено обсъждане до 22 декември 2017 г. и двете точки ще бъдат внесени заедно на следващо  заседание на Министерски съвет.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK