В СУ „Никола Вапцаров“ - Хаджидимово, отбелязаха Европейския ден на езиците

Снимки: СУ "Никола Вапцаров" - Хаджидимово

Учениците изготвиха интересни афиши и брошури с 10 съвета „Защо трябва да се учи чужд език?“

Вчера, точно ден преди 26 септември – Денят на европейските езици, в СУ „Никола Вапцаров” - Хаджидимово, отбелязаха  събитието.

От 2001 г. насам 26 септември е посветен на честването на европейските езици. Целта на Европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие и да се стимулира изучаването на чужди езици през целия живот.

Европа разполага с истинско езиково съкровище: 24 официални езика. Всяка година на тази дата навсякъде в Европа се организират различни мероприятия с цел  да се популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа, да се окуражи изучаването на чужди езици във всяка възраст и да се насърчи междукултурното разбирателство.

Денят бе отбелязан от учениците, работещи по проекти на програма Еразъм + в училището в Хаджидимово. Те работиха под ръководството на координатора на проекта Заприна Глушкова – старши учител по български език и литература и френски език, и нейните колеги Кипра Праматарова, Таня Попова, Илинка Гелемерова и Мария Мамова.

Бяха организирани различни дейности, които привлякоха вниманието на учениците. От координатора на проекта в училището беше изготвена презентация, която бе насочена към европейското езиково многообразие и  която впечатли учениците.

А учениците се включиха като изготвиха интересни афиши и брошури с 10 съвета „Защо трябва да се учи чужд език?“ Накрая всички стигнаха до убеждението, че езиковото многообразие е важно средство за постигане на разбирателство в отношенията между хората и запазването на културното европейско богатство.

Така беше представено езиковото многообразие на Европа в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово.

А ето какво сподели за събитието директорът на училището – Вангелия Петрелийска:

„Чуждите езици ни обогатяват, дисциплинират и разширяват хоризонта ни за света. Знанието на различни езици дава на хората много възможности да четат великолепни стихове и произведения на световно известни автори в оригинал, да пътуват зад граница без да изпитват трудности в общуването.

Свободно владеещият чужд език, може да си намери по-престижна работа. Знанието е слънце, а за знаещия и можещ човек, слънцето грее по-ясно и за него няма затворени врати по пътя на широкия и необятен свят на възможностите. Изучавайте чужди езици, мили деца! Те са пътят към новия необятен свят.“

Тя подари на ентусиазираните ученици скромни подаръци с логото на проектите, показвайки задоволството си от видяното.

На финала координаторът на проекта Заприна Глушкова завърши с думите:

„Нашите езици са неразделна част от културното ни наследство и от нас самите. Европейският ден на езиците е възможност за хората да открият, че изучаването на езици е забавно и никога не е твърде късно да започнеш. Многоезичието може да отвори вратата към намиране на работа и нови приключения. Европейската програма „Еразъм+“ дава възможност на повече 4 млн. души да учат, да обменят опит, да усъвършенстват чужд език, а усъвършенстването на езиковите умения е една от големите ползи от нея. Ние сме щастливци, че вече 10 години имаме щастието да работим по тази програма.

И накрая искам да кажа, че езикът е богатството на всеки народ. Учете езици, мили ученици, за да сте духовно богати!“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK