140 години от първото освобождение на Горна Джумая отбелязаха в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Благоевградската общественост отбеляза 140 години от Първото Освобождение на Горна Джумая

В знак на признателност цветя пред паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински в двора на храм "Въведение Богородично" поднесоха заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности, Христина Шопова, заместник-областният управител Иван Стоянов, председателят на Общинския съвет, Радослав Тасков, представители на партии, културни институции, общественици и граждани.

Михаела Кафеджийска, Александра Димчева, Стефания Прегьова и Виктория Георгиева от школата по литературно творчество, с ръководител Соня Кацарска от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, припомниха паметни моменти за Горна Джумая от историята и Освобождението на града.

На 12 февруари 1878 г. руските войски влизат в град Горна Джумая, тържествено посрещнати от признателното българско население. Първи в града влиза един взвод кавалерия, за да разузнае действителното положение, след него пристига и авангардът, предвождан от майор Иван Павлович Орлински.

Военната акция по овладяването на град Горна Джумая завършва успешно. Но свободата не трае дълго. Скоро границата е установена на няколко километра северно от града и той остава отново в рамките на турската империя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as
loading...