Кой ще избира новия Неврокопски митрополит?

Отец Георги Кумбаров - секретар на митрополията, снимки: infomreja.bg

Дни преди вота за нов Неврокопски митрополит имената на 30-те епархийски избиратели, които ще гласуват на 12-и януари, незнайно защо все още се пазят в строга тайна. Освен да стане известно кои са те, миряните от епархията настояват да узнаят кога и как са определени въпросните избиратели, а също и кой ги е посочил.

От свещеническите среди, които в последните дни се разбунтуваха и прозряха църковен преврат и предрешен избор, пък настояха да бъде излъчена комисия, която да прегледа документацията на епархийските избиратели преди самия избор и ако се наложи гласуването да бъде отложено за по-късна дата, докато всичко около вота стане прозрачно и достояние на обществото.

Междувременно се появи информация, че митрополит Натанаил приживе, преди половин година, е провел избора за епархийски избиратели. Според духовници и вярващи комисията, без да поставя под съмнение направения избор от вече покойния владика, трябва да установи дали документите на епархийските избиратели са налице, както и да даде становище относно редовността на проведения преди 6 месеца вот.

Именно искането за разбулване на тайната около имената на хората, които ще гласуват за нов водач на Неврокопската епархия, разбуни духовете и доведе до скандали в църковните среди. Някои духовници, приближени до митрополит Натанаил, прозряха, че определен кръг от свещеници и миряни целят отлагане на изборите и включване на нови лица сред избирателите, за да обслужват нечии интереси.

ИНФОМРЕЖА обаче научи имената и на 30-те епархийски избиратели, които публикува по настояване на духовенство и миряни. В тайния списък фигурират немалко кметове и партийни членове.

От Петрич посочените епархийски избиратели са кметът на село Самуилово Кирил Стоянов, съпартиецът му от БСП – Васил Таушанов, както и свещениците Благой Атанасов, Павел Милушев и Борис Попов.

Отец Георги Сарадинов, отец Георги Танчев, отец Димитър Илчев, както и Красимир Георгиев, Георги Близнаков, Христо Варсански и Марио Миразчийски ще дадат своя глас от Санданско.

В избора за нов Неврокопски митрополит община Разлог ще участва с гласовете на отец Янко Русков, познат като бивш партиен секретар и човек, срещу когото имало много депозирани жалби от съгражданите му, отец Здравко Джолев, известен  в Разложко като човека, който разполага с много информация, свързана с прословутото убийство на отец Камберов, отец Никола Попов, а от настоятелската квота - Тодор Симеонов Дамянов, Маргарита Финкова и Крум Тодоров Тимев.

Списъкът с имената на епархийски избиратли от Благоевград се води от отец Андон Шавулев, който е председател на Боксов клуб ”Пирин”. В благоевградската листа фигурира още Лазар Андреев, който е приближен на бившия областен координатор на ГЕРБ и ексобластен управител Костадин Хаджигаев. Андреев и Хаджигаев заедно напуснаха партията на Бойко Борисов и станаха съучредители на алтернативната БАСТА. Своя вот от областния град ще дадат още Кирил Ангелов и Георги Кацарски, както и свещениците Павел Крушанийски от църквата в кв. „Струмско“ и Валентин Царев.

Начело на списъка в Гоцеделчевско е Георги Кумбаров, който е на „ти“ с финансовото състояние на митрополията като неин секретар. Кумбаров е наясно и с фирмата „Непар” ЕООД, законно регистрирана в съда с едноличен собственик на капитала Неврокопска света митрополия.

До 2012 година неин управител е бил бащата на викарийния епископ Серафим – Желязко Динков от бургаското село Зорница. Не е тайна, че епископ Серафим е един от фаворитите на покойния Натанаил за негов заместник.

Фирмата, която се ръководеше финансово до 2012 година от бащата на епископа, произвеждаше дограми и материали, които се използваха при ремонтите на църквите.

„Непар“ ЕООД обаче отчита непрекъснати финансови загуби. Дълготрайните материални активи – земя, сгради и съоръжения, са на стойност 2,7 милиона лева. За 2012 година са отчетени приходи от хотелиерство в размер на 300 000 лева, а загубата от дейността - 293 000 лева.  От предишни години има още непокрити загуби от 450 000 лева, разкриха източници на ИНФОМРЕЖА.

От Неврокопско ще гласува и отец Ангел Еринин от Банско, който служи в Гоце Делчев. Бащата на Еринин – Борис, е лежал в затвора за убийството на отец Стефан Камберов от Добринище, около чиято смърт се върти цялото недоволство за избора на епархийските избиратели.

Божик Иванов Димитров и Мариана Менкачева, и двамата членове на БСП, както и кметският наместник на хаджидимовското село Тешево и църковен настоятел в местната църква „Св. Димитър“ – Иван Димитров Крушовски, също ще даде своя глас за нов Неврокопски митрополит.

 

Отец Георги Кумбаров - секретар на митрополията, снимки: infomreja.bg
Отец Георги Кумбаров - секретар на митрополията, снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

analiz11:05 - 11.01.2014
От 09.09.1944, та и до ден днешен всички тартори на партии и сдружения (дори и лидера на съюза на глухите – за да е предан на Партията с голямо „П“) се назначават от ДС (която след 1990 г. е частна организация). ВСИЧКИ ВЪВ ВЛАСТТА СА МАЙМУНИ ЗАЩОТО ИМАТ “ЧАРВЕНИ” ЗАДНИЦИ . . .
до червения поп Доньо15:51 - 06.01.2014
по безпристрастен материал не съм прочел до сега . Браво на Инфомрежа
поп15:10 - 06.01.2014
Ех,Красо,Красо пак зае грешна позиция-отново с още пет-шест човека ще поддържате алтернативния синод.
вярващ11:04 - 06.01.2014
тук не се говори за кандидати а за избиратели а партийната принадлежност е много важна точно тези от БСП навремето ни преследваха да не ходим на църква , уволняваха ни и ни изсключваха от училищата . Забраняваха Светото кръщение а сега станаха първи християни . Ето това е смущаващото иначе Неврокопската епархия трябва да избере своя достоен митрполит .Хораа нямат претенции кой ще е той важното е да е достоен . Смущаващо е че БСП започна яростна предизборна кампания за само един от кандидатите а някакви си лъже войводи пък обещават протести . За какво и срещу кого ще са тези протести като миряните не познават нито един от кандидатите и разчитат единствено на правилният глас на тези които ще гласуват за новият духовен водач. Да им дава Бог разум и да гласуват по съвест и правилно .

FACEBOOK