Кой номинира за почетно отличие "Неофит Рилски" Мустафа Куртев от Дебрен?

Четвъртата от ляво надясно е наградената учителка Соня Кюлева, снимки: МОН

Кой номинира за почетна грамота "Неофит Рилски" Мустафа Куртев от Дебрен? С този въпрос осъмна цялата учителска гилдия в община Гърмен, след като вчера всички, разбрали от медиите, че сред наградените е и учителят по история, музика и физическо възпитание в ОУ „Св. Климент Охридски“ в село Дебрен - Мустафа Куртев.

Със същото питане днес ще бъдат изпратени протестни писма до началника на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград Огнян Соколов и до ресорния министър проф. Анелия Клисарова.

Десетки учители от Гърменско рано тази сутрин се обадиха на редакционния телефон на „ИНФОМРЕЖА“, за да изразят недоволството си от така наречената от тях „потайна партийна номинация“.

„Опорочиха и обагриха партийно заради предстоящите евроизбори и най-българския празник – Деня на българската просвета и култура“, коментира спорната номинация на учителя Мустафа Куртев помощник-директорът на училището в село Рибново – Манчо Джуркин.

„ИНФОМРЕЖА“ научи, че на 9-и май е получен готов протокол от инспектората по образование, с който педагогическият съвет на ОУ „Св. Климент Охридски“ – с. Дебрен, е трябвало да потвърди направената незнайно от кого номинация за почетното отличие на Мустафа Куртев.

Въпросният протокол обаче е бил върнат в РИО – Благоевград с отрицателно становище, гласувано единодушно от членовете на педагогическия съвет и въпреки несъгласието им, Куртев е бил награден.

"Призът на Мустафа Куртев е по-скоро на политическа основа и не се дължи на високи професионални успехи, защото той няма такива. Предложението е било направено еднолично и отново от депутата Ахмед Башев пред образователния инспекторат, са категорични учителите от дебренското училище и колегите им от гилдията в Гърменско.

Те припомнят, че преди време Башев е готвел Куртев за директор на училището в село Дебрен.

Вчера министърът на образованието проф. Анелия Клисарова в навечерието на 24 май връчи почетна грамота „Неофит Рилски“ на общо 306 учители и директори, изявили се с дългогодишната си високопрофесионална  дейност в системата на българското образование. 14 са отличените учители от Благоевградска област. Сред наградените педагози е и безусловно заслужилата наградата преподавателка от НПГ „Димитър Талев“ в Гоце Делчев Соня Кюлева.

Педагози от Гоцеделчевско под сурдинка коментираха, че по подобен начин се е подходило и в НПГ „Димитър Талев“, където също е бил получен готов протокол с името на учителка с партийна окраска и без съществени заслуги, заради които да получи приза.

Веднага обаче било свикано събрание на целия колектив и освен предложението за номинация на въпросната педагожка в получения от РИО – Благоевград протокол, колективът издигнал кандидатурата и на Соня Кюлева, която била подкрепена от всички учители в НПГ с изключение на трима.

 

Мустафа Куртев до шефа на РИО - Благоевград Огнян Соколов сред наградените учители

КОМЕНТАРИ

vdz09:41 - 22.05.2014
Не реклама а позор а който го твърди че е реклама е сигурно като него идиот
12309:07 - 22.05.2014
Ай, стига бе! Изкарахте Башев,най-великия в света. Добра реклама!
позор23:46 - 21.05.2014
Това вече е прекалено.. Поне да бяха избрали все пак малко по професионалисти,о , забравих в БСП и ДПС няма такива!!!!! Това вече е срамно, но нали са хора без срам и морал!! Най - големите издънки в учителските колективи били наградени..че тях дори учениците не ги харесват!
кой19:44 - 21.05.2014
Кой? Кой? Кой предложи? Кой е най кадарния от дайчовото хоро?

FACEBOOK