Кой и защо застреля защитен вид мечка в Рила?

Снимка: NOVA

Бракониери застреляха кафява мечка в Рила. Престъплението бе извършено в местност на 8 км от самоковското село Радуил. Мъртвото животно от защитен вид е било открито от охранители при обход.

„Още на 4 юни в същия район, на същото място, има сигнал за бракониерство. Сигналът е подаден от служители на парковата охрана на парк Рила. Спират един автомобил с двама човека вътре, с ловна карабина. Докато пристигнат представители на управата на парка, хората бягат”, заяви Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие, цитиран от NOVA.

Според хора от Радуил извършителят е млад мъж от селото. Не вярват обаче, че вината му ще бъде доказана. В местността има множество фотокапани, които ежедневно снимат мечки и други животни до хранилките. Концесионерът Истилиян Маринков предостави снимки от фотокапаните. Предполага, че на някои от тях е заснета именно убитата мечка. На мястото на разстрела обаче фотокапан липсва. Затова тялото на мечката било открито едва във вторник.

Веднага след сигнала експерти са изпратени на мястото. Огледът продължава три часа. Оказва се, че животното е било е младо - на около 4-5 години. Тежало не повече от 100 кг. Убито е с един изстрел в сърцето. Ветеринарите, извършили аутопсията, са убедени, че мечката е убита с особена прецизност и умисъл.

По случая работи прокуратурата. Ако извършителят бъде открит и признат за виновен, наказанието е затвор до 5 години и глоба до 20 000 лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK