Кои храни не трябва да ядем сурови?

Снимка: Infomreja.bg

Знаете, че трябва да избягвате сурово месо и яйца, нали?  Но има много други храни, които определено искате да приготвите преди ядене, а някои от тях могат да ви изненадат. През последните години центрове за контрол на заболяванията са идентифицирали различни патогени и съставки, които не трябва да бъдат приемани в сурово състояние.

Ето и някои храни, които да подлагаме на термична обработка преди консумация.

  • Картофи- Яденето на картофи сурови може да предизвика подуване на корема и нежелани стомашно-чревни ефекти, защото картофите съдържат нишестета, които не са устойчиви на храносмилането.
     
  • Фасул- Ето още една нормално здравословна храна, която може да бъде опасна, ако се яде по грешен начин. Червеният боб е пълен с протеини, фибри и антиоксиданти, но яденето им може да доведе до поражение на стомаха.
  • Сурови, не добре изсушени колбаси- Тези колбаси могат да се заразят с определени бактерии когато са сурови. Когато обаче се изсушат, бактериите в колбасите умират и може да ги хапвате спокойно.
     
  • Мляко- Млякото, което идва направо от крава, без да се пастьоризира, може да съдържа вредни бактерии като Е. coli и Salmonella
     
  • Някои видове бадеми- Бадемите, които познаваме и обичаме, се наричат ​​„сладки бадеми“ и има някои отлични здравословни причини да ги ядем. Горчивите бадеми приличат на своя братовчед. Те са вид сладки бадеми, но съдържат циановодородна киселина, която е опасна комбинация от циановодород и вода
     
  • Патладжан- Суровият патладжан съдържа соланин, същият токсин, който прави суровите картофи проблематични. В частност „Младите патладжани“ или патладжаните, които са били събрани в началото на живота им, съдържат по-голямата част от този токсин.
     
  • Гъби- Гъбите съдържат множество полезни свойства, включително антиоксиданти, витамини от група В и калий. Някои лекари отбелязват обаче, че топлината е необходима, за да се освободят някои от тези хранителни вещества и ползи. Освен това, суровите гъби са известни с това, че са трудно смилаеми и са сред най-концентрираните източници на естествено срещащ се токсин, агаритин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK