Изненадващи факти за солта

Снимка: pixabay.com

Солта е от съществено значение за живота като цяло, а солеността е един от основните човешки вкусове. Солта е една от най-старите и най-вездесъщи подправки в храната, а осоляването е важен метод за съхранение на храни.

Солта се намира в огромни количества в морската вода, където е основната минерална съставка. Откритият океан има около 35 грама твърди вещества на литър морска вода, със соленост от 3.5%. Запознайте се с още любопитни факти, около тази важна подправка.

1. Използвала се е като пари- Думата заплата идва от латинската дума sal, за сол. В Рим е била толкова ценна, че е служила като основно разплащателно средство.

2. Най-скъпата сол е $398 за килограм. Печена е девет пъти в бамбуков прът при температури над 1400 градуса по Фаренхайт.

3. Венеция е това, което виждаме сега, благодарение на търговията със сол.
4. Има причина, поради която солта се споменава толкова много пъти в Библията ("сол на земята", "сол на стълба", "завет на солта"). Нейните консервиращи свойства я превръщат в подходяща метафора за постоянство и убеждение.

5. Морската сол може да звучи по-здравословно, отколкото трапезната, но повечето морски соли съдържат приблизително една и съща пропорция на натрий - около 40% - като готварска сол.

6. Прекаляването със солта води до трайно главоболие и чувство на напрегнатост.

7. Във Франция, солта все още се събира по същия начин, както при древните келти, като се използват кошници, през които морската вода се отцежда. Това прави солта много скъпа и високо търсена, особено най-качествената версия, наречена Fleur de Sel (цвете от сол). Тази сол се поръсва върху храната преди сервиране - никога не се използва за готвене.

8. Само 6% от използваната сол в света се използва в храната; други 17% се използват за размразяване на улици и магистрали през зимните месеци.

9. Хотел и СПА център Palacio de Sal в Боливия е изцяло направен от сол.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK