Кого и защо бихте целунали?

На 6 юли се отбелязва Световният ден на целувката. Този ден за първи път се празнува през 1988 г. във Великобритания. За значението на целувката са изречени много нежни и мъдри обяснения. Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, но и на много учени. От 1981 г. Световната здравна организация също се занимава със сериозни изследвания за природата на целувката. Според специалистите в целия си осъзнат живот човек се целува около 14 дни, а световният рекорд по продължително целуване без прекъсване е 30 часа.

Ето какво мислят кюстендилци за целувката и кого и защо биха целунали:

Сашка Миланова, 59-годишна, управител на книжарница

Целувката е нещо романтично, вълшебно и чудно, като новородена рожба, на която се радваме с притаено или развълнувано сърце. Тя обикновено изразява любов или обич, затова аз бих подарила 24 хиляди целувки на всички добри хора, които излъчват почтенност и позитивност. Бих прегърнала всеки добронамерен българин. Всички трябва да сме такива, за да тръгне държавата ни напред. Моят призив е: „Обичайте се хора, за да се променим към добро! За да няма болни, да няма катастрофи, да няма войни или природни катаклизми. Повярвайте, зависи от нас! Изживейте този живот добронамерено и почтено!”.

Йоана Петкова, 23-годишна, детска учителка

„Аз бих целунала малки страдащи деца, които имат някакво физическо увреждане. По този начин бих им дарила любов, за да знаят, че все пак има кой да ги обича и да им дари радост. Аз много обичам децата, затова посвещавам професията и живота си на тях.

Валентин Зашев, на 59 години, таксиметров шофьор

„В деня на целувката бих нацелувал всички подред – от горната, та до долната улица на село Слокощица. Утре пътувам за морето и който ми попадне по пътя и успея да го хвана, също ще го нацелувам. Това, в кръга на шегата, разбира се. Това е силно интимен момент.

Тони Исаков, 52-годишен, управител на заведение

Целувката е нещо специално и тя се дарява в знак на обич и нежност. Изразява любов и без колебание бих я дал на моята жена или на двамата ми синове, които са добри деца и определено заслужават бащините ми целувки. Мисля, че целувката, при която думите са излишни, е едно чудо в живота. Тя ни обединява, а в повечето случаи и за цял живот. Тя може да определи съдбата ни, защото е породена от чувства. 

Крема Драганова, 50-годишна, продава най-вкусната скара в Кюстендил

Най-скъпата целувка бих дала, разбира се, на съпруга ми, който наистина си я е заслужил, но още по-скъпи целувки бих раздала на моите внуци, особено на най-малкото 10-месечно човече. Целувката е нещо вълнуващо, което никога не може да се забрави, особено първата целувка. Тя сигнализира с трепетни вълни по тялото, че има чувства, а те са много важно нещо. Целувката е способна да възпроизведе хормони на щастието. А какво по-хубаво от това!

Иван Барутчийски, на 50 години, производител на закуски.

Спомням си, че в предишните години имаше състезания за най-дълга целувка по този повод. Та аз най-дългата целувка бих подарил на най-любимия си човек, а това е моята съпруга. Бих подарил безброй малки сладки целувки на моите внуци, не само защото ми носят името, а защото ние, българите, сме силно привързани към децата си.

Митко Димитров, 46-годишен, фитнес инструктор

Аз знам, че същесвуват различни видове целувки - братска целувка, синовна целувка, съпружеска целувка, бащина целувка... Моята най-впечатляваща и най-дълга целувка бих подарил на близък, който ще ми отвърне със същото вълшебство, с каквото и аз ще го изненадам. Или още бих подарил нежна затрогваща целувка на тъжен или страдащ човек, за да го направя щастлив. Това е моята философия за целувката. Тя е измислена за щастие, да увековечи нечия съдба. Понеже денят е приятен и предразполага към целувки, пожелавам на всички читатели на медията да оползотворят празника изключително с целувки. Но не само на този ден, разбира се.

Стойне Йовчев, 77-годишен, автобусен шофьор, багерист, познат като "Сталиниста"

„За светлината на България аз бих разцелувал Цветан Цветанов, защото той каза публично, че съдебната ни система не функционира както трябва, защото полицията ги хваща, а съдът ги пуска. Той според мен заслужава да стане президент, за да сложи държавата в ред. Всеки ден бих целувал и всеки  човек, който е човек за човека!”. 

Иван Христов, 76-годишен, бивш служител в Окръжен съд - Кюстендил

„Тези въпроси и тези празници, които са измислени за целувката, са само повод да се отклонява вниманието на хората от важните проблеми, които съпътстват тежкото ни ежедневие. Целувките не трябва да се раздават, те трябва или да се заслужават или да се подаряват, защото те се раждат, когато има любов. В никакъв случай те не трябва да бъдат фалшиви, а истински желани". 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK