Когато камъкът гори! Размери на екокатастрофата в Кресненско

Снимка: Infomreja.bg

Щетите от пожара в Кресненско възлизат на 3,3 млн. лева. Цена за унищожените природни богатства и площи няма. 

След като къщите и хората бяха спасени, идва ред и на животинския и растителен свят. Той необратимо бе изпепелен.

Бавноподвижните животни като костенурките не успяха да се спасят от огъня. Лисица с малките си е забелязана да пресича пътя към Стара Кресна. Птиците също остават без дом.

В момента на огромния обгорял терен има стърчащи дървета, които са като въглени. Някои от тях са опасни, тъй като силният огън ги е направил нестабилни, особено тези, които са започнали да гният преди пожара.

Най-лесно ще се възстанови тревата и храстите при падането на проливен дъжд или задържането по-продължително на сняг, за да може почвата да се напои добре.

Опасен за пожара е тлеещият торф, който се намира под иглолистните дървета. В по-високите места той е особено наситен и има действието на барут. Не случайно торфът се използва за гориво в индустрията.

Домът на много животни е унищожен. Природната картина, с която са свикнали местните, също е заличена.

Има вероятност да се получат температурни аномалии е района.  Досега, благодарение на флората, температурите са по-ниски. Огромните борове пазят сянка, под тях почвата е по-влажна, а при дъжд в игличките се задържа вода, която е естествен разхладител за гората.

В момента липсата на растителност би довела до почти пустинни температури. Теренът е твърде оголен и слънцето е привлечено от черния фон. Да не забравяме, че Ощава, Стара Кресна, Влахи и Мечкул са на юг и това е предпоставка за жегите. Вечерите ще са с обратен ефект - тогава е студено. 

Пашата за домашните животни също липсва или е по-далеч от селищата. Какво се случва с лешоядите все още няма информация.

Въздухът също е тежък и прочистването му ще отнеме доста време. Досега нямаше данни за замърсяване, но димът се усеща навсякъде. Вчера при лекия дъжд, падналата мъгла успя да капсулира неприятния пушек и го разтля наоколо. 

Почвата все още пари. Изключително високите температури, които се развиват при пожар, са повлияли и на скалите и камъните. Трисантиметров пласт от камъка пада като мазилка след като е обгорял.

При над 50 метра огън и постоянна температура наличният метал в камъка също се разпалва. Пожарникари коментираха, че можеш да изпържиш яйце за една секунда на скалата. 

Природата е безценна, но ако някой милее за нея, то това най-вече са местните - родени, израснали и споминали се в планинските селища.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK