Траурна екскурзия и жива верига върху разкопките на Скаптопара

Снимка: Infomreja.bg

Родители с деца, жени и мъже отидоха на последната екскурзия до археологическото селище Скаптопара край Благоевград.

Автошествието бе наречено „траурна екскурзия“ от един от инициаторите инж. Калин Анастасов, който бе облечен символично в черно.

„Някой не са съгласни с идеята за траурното шествие, но всички виждаме накъде отиват нещата! Съгласно договорът между АПИ и НИМ, на 20.07. трябва да се предаде обекта. Машините веднага след това влизат и започват да копаят.  Главните виновници всъщност са точно тези две страни, подписали договора“, каза Анастасов.

Сборният пункт на „тихите протестиращи“ бе пред сградата на ЮЗУ в 17 ч. Дойде само един полицейски патрул, който помоли гражданите за спазване на правилата за безопасност на движение. 

Това се наложи, защото събралите се, около 50 човека, тръгнаха с колите си към разкопките. Без знамена, без клаксони, без викове.

На входа на Скаптопара гражданите бяха посрещнати от пазач, който обясни, че има разпореждане да повика полиция, ако влязат хора в заградения терен. Полицията обаче беше там, тя придружи колите заедно с „туристите“.

Родителите се разходиха между разкопаните квадранти с децата си, разказаха какво имало там. След това се състоя жива верига с възгласи „Не даваме Скаптопара!“.

Достигна се и до яростни клетви от някои присъстващи, че ако селището бъде закопано, това ще се отрази на наследника на министър-председателя. „Всичко се връща!“, закани се яростно дама.

„Скаптопара е сложен случай, заради благоевградското будно гражданство. Оказва се, че за разкопки няма пари, но за магистрали има. В Европейската конвенция се казва, че ако за един исторически обект няма достатъчно пари за проучване, то такова не трябва да се започва. В момента, в който се правят разкрития, трябва да има консервация и реставрация. Това, което се прави в момента води до две нарушения – първо, копае се в защитена зона, второ, няма реставрация и консервация.

Според нас не е лесно да се вземе решението за съдбата на разкопките и затова много се умува. Ако бъде взето решение, което е неправилно, то може да се стигне до съд“, допълни Анастасов.

Венцислав Кавазов предложи всеки да вземе по едно камъче и да го остави пред общината в знак на протест.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK