Европейският парламент ще отбележи Деня на Европа с виртуален Ден на отворените врати

Снимка: Infomreja.bg

Седемдесет години след Декларацията на Робер Шуман, дала началото на обединена Европа, ЕС е изправен пред криза, която прави солидарността по-важна от всякога

Денят на Европа (9 май) се отбелязва всяка година в чест на речта на френския външен министър Робер Шуман, довела до основаването на Европейския съюз. На този ден си припомняме как европейците влязоха в историята през 1950 г. и отдаваме почит на онези, които творят история днес. В контекста на продължаващата пандемия от COVID-19, 9 май 2020 г. представлява важна възможност за честване на единството и солидарността в Европа.

Тъй като тази година традиционният ден на "отворените врати" не може да се състои, Парламентът и другите европейски институции пренасят честванията онлайн, като поставят акцент върху нуждата от единство и солидарност в настоящата криза и подчертават усилията на ЕС да окаже помощ за преодоляването ѝ.

Сред главните събития на деня е дебатът на живо в събота сутринта с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. В рамките на срещата под наслов „Смелостта да действаме: урокът на Робер Шуман 70 години по-късно“ г-н Сасоли ще даде думата на редица организации, работещи на първа линия в борбата с кризата.

Програмата предвижда и интервюта във Facebook със заместник-председателите на Парламента Отмар Карас и Катарина Барли, видео послания от лидерите на политическите групи, виртуално посещение на пленарната зала в Брюксел и експертна дискусия за Робер Шуман и неговата визия за Европа.

Може да проледите честванията на специалната страница във Facebook и на уебсайта на Европейския парламент.

Програма на събитията може да намерите тук.

Можете също така да разгледате онлайн експозиция на предмети от архивите на Парламента.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK