Коалицията на кмета Петър Паунов печели изборите в Кюстендил

снимка: infomreja.bg, архив

Най-много мандати в новия ОбС получава Коалиция "Кюстендил" на кмета Петър Паунов - 14. Седем са мандатите за БСП, по 4 - за ГЕРБ и "Лидер", съобщиха от Общинската избирателна комисия (ОИК). Три мандата получава РЗС, два - ЗНС.

По един мандат взимат Коалиция "Инициатива за Кюстендил-Осогово" и ДСБ. В ОбС влиза и независимият кандидат Кирил Станчев. Броят на мандатите за общински съветници е 37.

Избирателната активност на изборите на 13 май е 33,99 процента. Броят на недействителните гласове е 537, а на действителните - 18 955. В процентно отношение Коалиция "Кюстендил" е получила 32,74 процента, или за нея са гласували 6205 избиратели. БСП е подкрепена от 16,48 процента от гласувалите - 3123 гласа. За ГЕРБ са подадени 1917 гласа - 10,11 процента, а за "Лидер"-1580 гласа - 8,34 процента.

По девет сигнала за нарушения на изборното законодателство са работили вчера полицейските служители в Кюстендил. Сигналите са били свързани с организирано извозване на избиратели до избирателни помещения, като по време на пътуването били агитирани в полза на различни кандидати; работещи видеокамери в районите на избирателни секции; за места, на които се "купуват гласове".

Поискано е съдействие за осигуряване на реда в секционно избирателно помещение, казаха още от полицията. Полицейски автомобил дежуреше в ромския квартал. Ден преди изборите полицията задържа "купувачи на гласове". Сред арестуваните в събота бе и човек, известен с прякора Яло, който се смята за един от най-старите организатори на купуването на гласове в общината.

Кметът на общината Петър Паунов коментира, че ниската избирателна активност може да се обясни и с това, че хората са уморени и омерзени от факта, че някой се е опитал да подмени вота им.

„Още повече на фона на националната кампания миналата година – вот три в едно, нямаше как хората да бъдат мобилизирани. Има значение и фактът, че националните медии не можеха да поддържат интереса само и единствено към Кюстендил. Освен това опитите да се провеждат избори „до дупка", докато не се постигат определени резултати, действително дистанцираха хората от тези процеси", добави той, цитиран от "Фокус".

В Съединение се проведоха избори за кмет, като се стигна до балотаж между кандидатите на ГЕРБ и БСП, съобщи за "Фокус" Петрунка Кацарска, председател на Общинската избирателна комисия. Разликата между кандидата на ГЕРБ Сашо Динчийски и кандидата на БСП Георги Руменов е 19 гласа. Общият брой гласоподаватели е 5475, като действителните гласове са 5329, а недействителните - 146.

На трето място е кандидатът Добромир Илиев, издигнат от местна коалиция, който е с 1295 гласа. Четвърти е Николай Кацарски от ВМРО-БНД със 612. Последен е независимият кандидат Лазар Бекирски с 263 гласа. /dnes.dir.bg/
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK