"Нежност на жена"

Снимка: Infomreja.bg

Двадесет жени от различни крайща и държави, с различни професии, уважиха празника на поезията с общата си книга „Нежност на жена”. Учителки, журналистки, адвокатки, инженерки, агрономки, медицински сестри и други, все майсторки на изящното слово, обогатиха библиотечния фонд с книга, която се чете на един дъх. 

„Нежност на жена”. Така е озаглавена книгата сборник от поезия и проза, в която участват 20 жени, изявили се на "Мелнишките вечери на поезията" от България, Сърбия и Гърция. Това са момичета и дами на различна възраст, с различни професии, от различни крайща, с различни възгледи, обединени от едно – любовта към поезията.

„Поезията е песента на думите”, беше казал един древен мислител. Тя е поток от радост, възхита, изненада, болка, нежен плам, топлота и огън, любов в шепа с красиви думи, от които ти става приятно на душата, когато оставаш с тях насаме и ги препрочиташ, защото си погълнат от тяхната плен.

Такива творби, изпълнени с интересни преживявания и с едва доловими трепети, които вълнуват, трогват и разтапят, ще прочетете в тази книга. Всичко е естетически подбрано и преценено от екипа, който е осъществил излизането на бял свят на тази книга, а това са призваните да изпълнят тази повеля: Катя Ерменкова - съставител от Сандански, Иван Топалски - редактор от Благоевград.

Тошко Мартинов е илюстраторът на книгата. Оформлението на корицата е осъществено от Александър Терзиев и Димитър Ерменков. Авторите на съдържанието са Мая Митова от Кресна - учителка по литература и носителка на много награди за литература и поезия. Тя е награждавана за най-млад и най-оригинален лиричен герой от български автор с наградата „Дора Габе” и е лауреат на Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда” в Банско. Номинирана е и за първа награда на Международния фестивал "Мелнишките вечери на поезията".

Учителката  Катерина Кирянова от Петрич - носител на международната награда за поезия на "Мелнишките вечери". Тя е член на СБП и автор на 16 книжки за деца, а също така и за  възрастни, като „Легенда за една забранена любов”, „Близо да звездите”, „Насаме” и особено нашумялата сатирична книга „Опасно тревопасно”.

Магдалена Шумарова - завършила българска филология и журналистика в СУ „Св. Климент Охридски" и позната като бивш редактор на вестник „Петрички вести”. Тя е авторка на няколко поетични книги - „Сълза от бели божури”, ”До следващия живот”, „Всичко за теб”, „Белегът”, ”Право на самота”, „Дамга" и други. Магдалена Шумарова е член на СБП и също е от Петрич. 

Красотата на планината Беласица вероятно има пръст в съдбата на тези жени, за да има още авторки от този малък, но красив град и това е адвокат Петя Хантова, която доказа, че блюстителите на реда също може да бъдат с нежни души и сърца. И не само това, нейната поезия е истинска, огнена, завладяваща, а книгите, които й донесоха най-много популярност, са: „На обич орисана” и „По брега на сълзите”. Тя участва и в поетични сборници като ”Темида”, „Свят от любов” и в съавторство със 151 поети от Пиринска Македония - "Ято от Беласица” и „Под Беласица родени”. Израснала в близост до големия бъългарски поет Евтим Евтимов, Петя Хантова вероятно още като дете се е влюбила в поезията, за да може да се изразява впечатляващо.

Уляна Паскалева, родена в Шумен, но живее в Благоевград, завършила факултет „Автоматика” в Технически университет, но това не й е попречило да бъде с лирична душа. Тя е преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград. Уляна е автор на „Цветни камъчета под дъгата”, „Душа преди разпролетяване”, „Седем седмици след Пасха” и „Пътечка към светлината”. Влюбена в поезията, тя намира време между лекциите пред студентите си и личните ангажименти да напише по някой впечатляващ стих.

Сръбкинята Дарка Хербез - носителка на много награди от фестивали в Ниш, Върбаш, както и от "Мелнишките вечери на поезията" е носител на първа награда – от 2014 г. Дарка Хербез 5 години живее в България и е преподавател в Пловдивския университет.

Следващата по ред авторка Живадинка Веселинович е завършила филология в Сараево. Тя е лауреат на Първа награда на фестивала на поезията и виното в Крушевац, а на Международния фестивал "Мелнишките вечери на поезията" е носител на Трета награда и на „Отличие”.

Мария Куртева, родена в Мелник, магистър по икономика от ЮЗУ "Неофит Рилски". Автор на поетичните книги ”Мелник – вековна земя и легенда”. Издала е книгите ”Глас от сърцето”, ”Необяснима болка”, „Момиче на любовта” и други. 

Кристиана Добрева живее в Сливен, завършва СУ "Св. Климент Охридски" като магистър по география. Свои творби публикува в различни алманаси на български, албански и македонски. Носител е на наградите „За един по-човечен свят” на радио „Веселина”. Издава стихосбирките „Отпивай ме бавно”, "Защото те обичам”, „Искри над Бяла” и „Пред олтара на свободното слово”. Работи като старши експерт по обществени науки и гражданско образование към РИО – Сливен.

Радосвета Златева, родена във Враца, в семейство на учители, впоследствие избира тяхната професия. Автор е на 3 самостоятелни книги, като последните две са „Пекни, пекни, слънчице” и „Не угасвай, светлина!”. В съавторство участва в 5 различни сборника за поезия с автори от цялата страна в сборници на СНБП, както и в „Литературен алманах” с автори от Кюстендил. През 2004/2005 г. участва в книжка за жената, озаглавена „За нея” в стохиляден тираж, което й създава голяма популярност. През 2007 г.  печели национална награда за поезия. Председател е на СНБП за Кюстендил. Работи в медиите повече от 10 г.

Лили Трендова – завършва българска филология и английски език в СУ "Св. Климент Охридски", пише в периодични списания и сборници и в интернет. Награждавана на литературни конкурси и на конкурса "Мелнишките вечери" и „Белоцветни вишни” - гр.Казанлък. Издава стихосбирката ”Недоизречен дъжд”. 

Илияна Каракочева с псевдоним Ина Крейн е с корени от Гърция. Авторка е на „Къщата на петуниите”, „Родници”, ”Сърцето-птица” и „Балкански ветрове”. Семейството й преживява пепелищата на войните, поради което балканската тема е свързана пряко с нея. Затова тя казва: „Вярвам , че Балканите, вместо разделението, могат да заличат границите и да оценят любовта, милосърдието и приятелството и да станат хората помежду си  родници”.

Евгения Йорданова - отличена със званието „Жена на Благоевград” 2002 г. от женското дружество „Македония” и ВМРО-Благоевград. Работила е като методист в „Просвета”, била е директор на Дома за деца, лишени от родителски грижи в Благоевград. Автор е на книгите „Спомени за моя род”, ”Децата на сенките”, ”Разговор за двама”, ”Законите на Любовта", „И да направиш добро”. 

Юлия Лозанчева е родена в Сливен. Завършила е Музикалната консерватория със специалност оперно пеене. Повече от 10 г. живее и работи в Гърция, в град Серес. Автор е на стихосбирката „Усещане за нежност”.

Цвета Алексиева е завършила Селскостопанската академия. Учредителка е на Лигата на жените за мир и свобода на Българо-китайската федерация и на Екологичната федерация „Интереко”. Председател е на „Жени за мир и екооцеляване”. Сътрудничка на радио София и вестниците „Земя”, „Дума”, „Монитор” и др.

Зоя Войнова - завършила Медицинският институт в Благоевград и е работила като медицинска сестра. Тя е инициатор и дарител за построяване на храма „Св. Илия” в родното й село Богородица, Петричко. Издава първата си стихосбирка „Кризисно време”.

Вера Илиева, родена в Сандански, завършила техникум по строителство и архитектура в Пловдив. Издава стихосбирките ”Нарисувай любов”, ”Есенна магия”, „С душа на птица”, „Несбъднатост” и „Детство мое”.

Антоанета Гулева е завършила журналистика в СУ ”Св. Климент Охридски” и повече от 22 г. работи в медиите, в момента е водещ репортер в радио Благоевград. Избрана е за „Жена на годината” през 2013 г. Поезия пише от дълги години. Нейни творби са публикувани в различни вестници и списания и литературни сборници.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK