Петя Хантова: Управляващите принизиха адвокатската професия

снимки: infomreja.bg

„Адвокатът е най-важното звено в правосъдната ни система. Той е този, който прави един процес справедлив. Принизявайки адвокатската професия, днешните управляващи принизяват справедливостта“. Това заяви по време на дискусия „Правораздаването и адвокатурата – гаранция за справедлив процес“ адвокат Петя Хантова от Петрич, която е втора в кандидатдепутатската листа на Коалиция „Център – Свобода и достойнство“ за Първи благоевградски многомандатен избирателен район.

В срещата, проведена по инициатива на Адвокатската колегия в Благоевград, взеха участие представители на 10 политически формации, повечето от тях с юридическо образование.

„В последните години на практика се получи така, че адвокатската професия по един или друг начин се демонизира. За този негативен имидж помогнаха и медийни атаки. Нарочиха ни нас, адвокатите, едва ли не като основен виновник за състоянието на правосъдната система, което не отговаря на истината“, обяви пред колегите си Петя Хантова.

Връщането на авторитета на професията, според нея, вече започва, като този процес  тече в цялата страна, благодарение на инициативноста на благоевградската адвокатска колегия.

„Надяваме се в най-скоро време да доведем до успех нашето начинание да изменим закона за адвокатурата и да върнем достойнството и честта на тази професия. Това е крайно належащо и дори жизненонеобходимо, тъй като в условия на тежка икономическа криза адвокатът е поставен в неравностойно положение спрямо другите гилдии“, посочи кандидат-депутатът Петя Хантова.

Тя допълни, че трябва да се върне смисълът на текста, заложен в член 134 от Конституцията, който гласи, че адвокатурата е самостоятелна и самоуправляваща се.

По думите й това може да стане именно с промените в закона, които се одобряват от почти 90 % от колегиите в страната. „Това означава, че сме на прав път и лично аз ще лобирам тези промени да се случат, независимо дали представляваната от мен Коалиция „Център – Свобода и достойнство“ влезе в парламента или не“, подчерта Хантова.

„В кандидатдепутатските листи има немалко адвокати, което говори за нивото на адвокатурата и необходимостта от юридическите лица при подготовката на програмите и представянето на партиите“, заяви председателят на Адвокатсктата колегия в Благоевград Емил Ядков.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

юр12:17 - 15.12.2013
Адвокатската професия трябва да е свободна от ограничения като изпити и юридически стаж! Юристите получават своята правоспособност от Държавата чрез полагане на изпит пред нея. ЮЛНЦ т.н. адвокатура не би трябвало да ограничава достъпа до професията, поради факта че не е ограничена със щатни бройки по ред съображения както е например в Съда, прокуратура, следствие и т.н. други щатни длъжности. ВАС следва единствено а упражнява административен контрол върху лицата упражняващи адвокатската професия, както и да създава условия за повишаване на тяхната професионална квалификация. Би следвало юриста да има право на избор, дали да членува в подобна съсловна организация или да може да упражнява професията като независим адвокат като се вписва в регистър към съда. Ограниченията относно упражняване на професията от лица без юр.образование могат да останат с оглед реализиране на отговорноста на практикуващия юрист. В случай че лице без юр. образование извърши юр. услуга във вреда на клиента си, то каква отговорност носи същото това лице.... ами никаква! Добре би било на предстоящите дебати по изменение на закона за Адвокатурата, колегите да помислят в духа на съвремеността.
toi18:52 - 27.04.2013
Мария Георгиева да си помисли дали нейното място е при адвокатите?Тя е истинска пирамида....За бога хора,пазете се от АДВОКАТ МАРИЯ ГЕОРГИЕВА,ВЗИМА ВИ ПАРИТЕ , И ЗАПОЧВА ДА РАБОТИ ПРОТИВ ВАС.УГОВАРЯ СЕ С ПОЛИЦИИ И ДРУГИ ИНСТИТУЦИИ , КЛЕВЕТИ ВИ , ЗА ДА МОЖЕ ПО-ДЪЛГО ДА ВЛАЧИ ДЕЛАТА ....,Т.Е. ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ ДА ПОЛУЧАВА ОТ ВАС ХОНОРАРИ , И ТО БАЯ ТЛЪСТИ.ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ТАЗИ ЛИСИЦА...НЯМА ВТОРА ТАКАВА ИЗМАМНИЦА..
Katq09:15 - 27.04.2013
Господата от снимката(3 по ред)принизяват професията -адвокат.Адвокат Мария Георгиева е най-големия мошеник в света , измамнища опасна е.Това е бирникът на Благоевградски регион.Моля Ви ,пазете се от тази нещастница.Тя е унижение за Адвокатската колегия.
AZ00:00 - 27.04.2013
достойнството на дадена професия зависи изцяло и единствено от тези, които я упражняват и ако те са достойни хора няма сила, която да принизи професията....помислете върху това господа адвокати....

FACEBOOK