Пътят на тениса от Гоце Делчев до Маями - пътят на младия Илиян Дробенов

Снимки: Личен архив

Момче от Гоце Делчев доказа в страната на неограничените възможности, че те наистина са такива. Особено когато си от малък град, който е с размерите на едно от именията на настоящия президент на САЩ.

Илиян Дробенов показа как 14 години старание и воля водят до Trump National Doral, където се състоя престижен турнир по тенис. Илиян е възпитаник на Неврокопската професионална гимназия "Димитър Талев", а днес учи в американски колеж.

А дали тенисът е само спорт, или и второ Аз - говори пред ИНФОМРЕЖА Илиян.

Откога си в САЩ и поради каква причина?

От един месец и няколко дена. Уча тук в спортен колеж ASA MIAMI COLLEGE.

Каква специалност?

Бизнес.

И редовният въпрос, откога се занимаваш с тенис?

Бях на 5, когато започнах. Сега съм на 19. 14 години вече.

Кой е първият ти треньор?

Димитър Самандов, в чийто куб тренирах.

Как стигна до участието си в настоящия турнир и какво всъщност представлява той?

Треньорът ми тук - в Америка, ми каза, че ще играя на турнир срещу друг колеж. Представлява турнир между 2 колежа и който запише повече победи, печели за училището си.

Къде се провежда турнирът?

Trump National Doral Miami – едно от именията на Донълд Тръмп.

Тоест ти отиваш в САЩ и продължаваш да се занимаваш с тенис?

Това е главната причина, за да съм тук.

Защото?

Защото искам да се състезавам професионално и това е много голяма възможност това да стане, понеже колежанското ниво на тенис е много високо. Има много възможности някой да те забележи. И, разбира се, можеш много да подобриш играта си и да тренираш наистина качествено.

Защо в България не може да бъдеш забелязан?

В България спортът като цяло няма развитие, не само тенисът. Всички гледат да ти вземат парите вместо наистина да ти помогнат да се развиеш. Повече го приемат като бизнес, отколкото като да направят някого състезател.

А какво всъщност е спортът? Какво те научиха 14 години тенис?

Тези 14 години ме научиха на неща, които чак сега забелязвам у другите, които все още не знаят какво искат от живота. На първо място това е дисциплината и не говоря за дисциплина да слушаш учителя какво ти говори и да го направиш. Дисциплина означава постоянно да се съобразяваш с нещата, които са наистина важни за теб. Не можеш да си позволяваш да правиш нещо, което знаеш, че би ти попречило да постигнеш целта си, само защото си изморен или знаеш, че никой няма да разбере. В крайна сметка правиш всичко за себе си.

Лично аз като се захвана с нещо не го оставям, докато не го приключа и докато не съм сигурен, че съм го направил по най-добрия начин. И това всичко смея да твърдя, че е заради спорта.

Трудно е, но лесно в този живот няма! Защото всеки иска наградата, но никой не иска да плати цената за нея.

Ти осъзнаваш ли, че в момента си единственият човек от Югозапада, който е в САЩ и печели спортно състезание. Колко е дълъг пътят от Гоце Делчев до Маями?

Ами 14 години. Пътят е дълъг, труден, пълен с много лишения. Неведнъж съм искал да се откажа, но дори и да хвърля ракетите за 1-2 дена, след това просто тялото ми го иска да продължа да играя. Понякога имам чувството, че съм се родил на корта. Спомени от детството си без тенис не помня.

Но въпреки всички трудности и всички неща, които са направени, аз да съм тук в момента, ако трябва да започна от началото и да избера какво да правя, бих избрал пак същото.

Има и много положителни неща също, запознал съм се със стотици хора от цяла България. Много приятелства, много преживявания, които без тенис нямаше да се случат. Всяко усилие рано или късно се отплаща.

Смело! Тенисът е живот?

Тенисът е спорт, който е една много голяма част от моя живот. Почти всичко, но трябва да има и малка част за семейството и гаджето

Каква всъщност е наградата, която спечели?

Главната награда е добро първо впечатление за треньора тук и може би най-доброто възможно начало на престоя ми тук, иначе рамка с моя снимка вътре, на която рамка пише Champion.

Какво престои занапред?

Учене, турнири и чакане да дойде Коледа, защото ми липсва България, а тогава ще се прибера.

Бизнес, тенис и носталгия?

Най-точно казано!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK