Книги за Анастасия четат в Езиковата гимназия в час по психология

снимки: infomreja.bg

Прокарват ли се опасни идеологии в училищата коментираха на кръгла маса в Благоевград ученици, учители, психолози и представители на различни институции. Дискусията бе по инициатива на приятели и близки на 25-годишния Марио Нушков, който в началото на октомври бе открит мъртъв в безлюдна местност край село Бистрица.

Темата за нелепата и мистериозна смърт на младежа не спира да вълнува хората в Благоевград повече от месец. Горещо коментирана е и топлата връзка, която Марио е имал дълги години с преподавателя по психология и философия в Езиковата гимназия Росен Ангелов. Педагогът е и основател на фондация "Мечта", за която се твърди, че е вдъхновена от идеите на руската секта Анастасия и писателя Владимир Мегре.

„В часовете по психология и философия нямаме учебници, а изучаваме книгите за „Анастасия”. Всички сме виждали как Росен Ангелов влиза в класната стая с цял кашон сектантска литература, която ние трябваше да купуваме и четем”. Това признаха по време на дискусията бивши възпитаници на Езиковата гимназия в Благоевград. Те потърсиха сметка от началника на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов защо е допуснал в едно от най-елитните училища в града да се разпространяват книги на Мегре. 

„За съжаление при нас не е постъпила нито една писмена или устна жалба от ученик или родител за този проблем”, каза Златанов, но подчерта, че никой няма право да задължава децата в час да купуват странична литература.

На кръглата маса бе представена петиция с над 1 700 подписа. С нея младите хора настояват Росен Ангелов да бъде отстранен от Езиковата гимназия, както и да му бъде забранено да преподава на ученици. 

На дискусията присъстваха още областният управител Костадин Хаджигаев, свещеници и полицаи. Депутатът Йордан Андонов, който е член на парламентарната комисията по образованието, науката  и въпросите на децата, младежта и спорта, заяви, че разполага с информация, че идеите на Владимир Мегре се разпространяват в много училища в цялата страна.

Случайно или не, кръглата маса пропусна директорът на Езиковата гимназия Тина Попова. Не дойде и нито един учител от елитното училище, което е завършил Марио Нушков.

 

снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK