Новата книга на Николай Даутов „Езерата в Пирин“ беше представена в Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Снощи в Гоце Делчев се състоя официалното представяне на книгата „Езерата в Пирин“ на известния географ, автор на научни трудове, свързани предимно с изследването на Пирин планина, издател на туристическия портал „Български турист“, изявен планинар и родолюбец - Николай Даутов. Книгата е написана в съавторство с Деян Василев.

Интересът към книгата за „очите“ на Пирин беше изключително голям. Изказващите се подчертаха високото професионално равнище, на което тя е написана, прецизната характеристика на всяко от езерата, добрата композиция, научната точност и изчерпателност, богатото онагледяване чрез карти и снимков материал.

Това е книга, адресирана както към хора, проявяващи научен интерес към водното богатство на планината, така и към туристи, които искат да посетят едно или друго езеро. За туристите е предназначена рубриката „Достъпност“, в която те могат да намерят точна информация за най-удобния изходен пункт към съответното езеро, за маркировката, която трябва да следват, и за времетраенето на прехода.

В изказването си Николай Даутов сподели причината, която го е накарала преди седем години да се заеме с този обемен труд. Това е фактът, че последният справочен материал за пиринските езера е от 1964 година и данните в него са неточни.

Книгата „Езерата в Пирин“ е четвъртата, която Даутов пише за тази планина - обект на неговите изследвания вече 20 години.

На обсъждането присъстваха и участниците в Туристически клуб „Пирински стражи“ към Трето основно училище в града. Те разказаха легенди за най-голямото пиринско езеро – Попово езеро. Учениците поднесоха поздравления към автора, а седмокласничката Снежана Костадинова рецитира свое стихотворение за Пирин планина, написано специално за случая.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK