Кметът злато на хаджидимовското село Илинден строи път до храма "Успение Богородично" (СНИМКИ)

Дарените от Иван Райков бордюри, макар и стари, ще свършат прекрасна работа за обновяването на пътя към храма в Илинден, снимки: Infomreja.bg

Кметският наместник на пограничното село Илинден Любен Воденов и председателят на църковното настоятелство Илия Сургов строят нов път до храма „Успение Богородично“.

До 30 юли старата, неравна, буренясала и неугледна улица от центъра на Илинден до църквата „Успение Богородично“ ще бъде превърната в равна бетонирана улица с бордюри, сподели кметският наместник Любен Воденов.

Той наред с работниците участва в полагането на бордюрите.

Улицата за мнозина възрастни миряни от селото и гости представлява трудно преодолимо препятствие.

Полагането на бордюрите по пътя към храма, които са дарение от Иван Райков, започна в понеделник.

„Заели сме се да осигурим средства и техническа помощ, за да можем до края на юли буквално този път да го подарим на вярващите възрастни хора, гостите на храма ни и жителите на Илинден. Кметството не разполага със свой бюджет и разчитаме основно на помощ от община Хаджидимово и на местни бизнесмени. Освен общината безценна е и помощта, която ни оказва от самото начало и бизнесменът Руен Кирев, който е половин илинденчанин. Ще го направим този път на всяка цена, независимо какво ще ни коства. Миряните, които са предимно възрастни хора, трябва да стигат до храма спокойни, без да се страхуват, че ще паднат някъде заради дупките и неравностите“, споделя и другият инициатор на благородната идея Илия Сургов.

Той коментира, че напоследък в Илинден едни строят и помагат на хората, а други бунят възрастните заради лични и политически интереси.

„Толкова години никой не се беше и опитвал да дели хората и селото“, казва Илия.

Любен Воденов е кметски наместник от 14 години. На него разчитат самотно живеещите и възрастни хора, за които той се грижи и помага в пълния смисъл на думата.

„Болно ми е, че една малка група прокарва разделение и сипят несъстоятелни обвинения и доноси срещу кметския наместник. Стигна се до там да правят подписки и да искат отзоваване на Воденов, като зад всичко това прозират лични и партийни интереси. Наскоро дори бе проведено и общоселско събрание, на което Воденов отговори на всичките въпроси и доказа с документи правотата си. Лошото е, че от едно обединено и с патриотичен дух село, пазещо традиции и родова чест се превърнахме във врагове“, коментира председателят.

Селската улица, на която вече кипи усилена работа, ще бъде направена въпреки проблемите. Тя е канализирана на 100 %.

Наетите майстори са местни хора от селото и работят на доста по-ниски от традиционните цени. Доволни са, че част от трудът им е „себап“ в името на християнството, църквата и хората на Илинден.

Това са същите майстори, които наш екип снима преди години да градят подпорния дувар, който сега опасва църквата.

През ръцете им минаха и всичките ремонти в храма срещу скромно заплащане.

Любен Воденов пък е впрегнал за благородната инициатива личната си техника – камион и багер. По цял ден работи безвъзмездно наред с майсторите.

„За храмовия празник на църквата ни и празника на селото - Голяма Богородица, пътят трябва да е готов. Поставили сме си за цел да осигурим на възрастните хора и многото гости, които ще дойдат да се черкуват на 15 август тук, нов и равен път, по който да стигнат до храма без препятствия и с коли. Тази улица дори не е заравнявана откакто е построена църквата, а тя е на около185 години“, споделя Воденов.

Илия Сургов пък е най-дългогодишният църковен настоятел в Неврокопската духовна околия. Човек, посветен на вярата и църквата в родното му село Илинден, признат като такъв и от бившия мтрополит Натанаил, и от сегашния владика Серафим.

В Илинден жителите са около 85, все възрастни хора, които са вярващи християни. Във вярата са възпитани и децата, и внуците им, които не пропускат празник да посетят близките си и да запалят свещичка в местния идеално поддържан и непрекъснато обновяван храм.

„Каквото и да ви говорят някой хора от селото ни, от мен да го знаеш, че сме нямали до сега такъв кмет като Любчо Воденов. Той ни е за всичко. Самотните и възрастните най-много разчитат на него, а това, което сега правят с бай Илия Сургов, е голям „себап“ и улеснение за цялото село“, нарежда на екипа ни Елена Духова, която слиза към площада на селото от къщата си по разкопаната заради ремонта улица и благославя, както инициаторите, така и майсторите.

Най-възрастният мъж в селото, 92-годишният дядо Димитър Божков, като бивш строител непрекъснато е при майсторите и наместника. Дава съвети и хвали с радост в душа си кмета Любчо, както го наричат в Илинден.

„Ако не са Любчо и Илия Сургов, това село отдавна да се е затрило. Кметът е „момче за всичко“. Благодарение на него в селото ни има все още дух и живот. Ако него го няма, няма кой даже и да ни погребе“, реди дядо Димитър.

Обяснява още,че Любчо отваря всяка неделя църквата,че той бие камбана, че той с багера копае гробовете и с черковния джип вози починалите местни хора в последния им земен път до местните гробища.

Дискусията е непринудена и се води по време на импровизирана оперативка свикана от Сургов. Тя е придружена със скромна почерпка за начинанието, както и за уточняване на работното време на майсторите с цел вечер да работят до късно по хлад, а да почиват на обяд, за да се пазят от жегите.

Така под дебелата сянка се прокрадва и болната тема за случващото се в Илинден, която явно е тема № 1 и тревожи по-голямата част от местните.

„Ние да си свършим нашата работа, пък каквото Бог е решил, това ще стане“, прекъсва дебата кметският наместник и подканва майсторите да  продължат работата, докато слънцето не е напекло съвсем.

Екипът ни ще продължи да следи както обновяването на старата селска улица, както и процесите около исканата оставка на кметския наместник от група местни животновъди и жители.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Кметският наместник Воденов /в средата/ не се различава по нищо от работниците. Работи наравно с тях улицата да стане готова за храмовия празник, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Елена Духова от Илинден е сред първите, които благословиха начинанието на Илия Сургов и кметския наместник Любен Воденов, снимка: Infomreja.bg
Първа оперативка със скромна почерпка за старта на инициативата в Илинден, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Милчеви20:31 - 16.07.2017
Браво,кмете!!!Ние оценяваме това което правиш,за разлика от други хора .
andon14:20 - 16.07.2017
edin ot malkoto kmetove koito misli za xorata a ne za sebe si,bravo bat lub4o,o6te koga be izbran za kmet si znaex 4e ti si nai podxodq6t i 6te misli6 za xorata.
Либяховалия22:18 - 15.07.2017
Поздравления за Любчо Воденов - изключително отговорен и инициативен кмет. Продължавай да се грижиш за селото - усилията ти не остават незабелязани и хората те уважават за това. На тези, които търсят "под вола теле" мога да кажа само - когато направите толкова, колкото е направил Любчо за това село - тогава можете да го критикувате.
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK