По традиция за поредна година в село Ресилово отбелязаха Сирни Заговезни

Снимки: НЧ „Нов живот 1928“

За 4-а поредна година в село Ресилово отбелязаха Сирни заговезни. Мало и голямо се събра на мегдана, където бе оформена празнична огнена клада. Сръчни домакини се бяха погрижили за приготовлението на ястия, характерни за празника.

С вкусните изкушения бяха посрещнати гости от близо и далеч. Глашатаи с тъпани влязоха в селото, за да обявят сбора. Празникът продължи с ритуала “Искам прошка, давам прошка!” Традицията бе спазена и по-младите взеха опрощение за своите грехове от по- възрастните.

Ритуалът бе пресъздаден от самодейци от ансамбъл „Рила“, групите към читалището в село Самораново, ФГ към НЧ „Просветен лъч 1905“ Сапарева баня и жители на село Ресилово.

Злите духове бяха прогонени от участниците с пожелание за една здрава и успешна година за всички жители . 

„Тази година решихме да възстановим една позабравена традиция в пълния й вариант и тук е момента да благодаря на всички, които участваха и се включиха в организацията.“, каза за ИНФОМРЕЖА Юлия Йорданова – председател на НЧ „Нов живот 1928“ село Ресилово.

Част от празника, който бе съпътствам от прескачане на огньове за здраве и благополучие  бе и ритуала ,,Хамкане" с халва и яйце.

Сирни Заговезни в Ресилово бе организиран от местното читалище „Нов живот 1928“, кметството и със специалната подкрепа на Кирил Амбарков – главен хореограф на ансамбъл „Рила“.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK