Близо 50 мюсюлмани от Благоевградско отиват на хадж в Мека

Снимка: news.bg

Броени дни остават до отпътуването на мюсюлманите за тазгодишното поклонение хадж, организирано от Главно мюфтийство.

Близо 50 са мюсюлманите от област Благоевград, които ще участват в ежегодното поклонение в свещения град Мека, което започва почти месец преди свещения празник Курбан Байрям.

Някой от тях отиват на поклонение за втори път.

Автобусът, с който ще пътуват кандидат – хаджиите от гоцеделчевския регион, ще тръгне на 20. август и ще мине през населените места за да вземе всички записали се желаещи да участват в голямото поклонение, обясниха имами от гоцеделчевските села.

Поклонението и ритуалите по Свещените земи ще продължат един месец - до 21. септември.

На 21. август сутринта, в 8:00 часа, всички кандидат-хаджии ще отпътуват от летище „Ататюрк” в Истанбул.

За мюсюлманите Мека е това, което е Божи гроб за последователите на християнската религия.

Тази година с Главно мюфтийство към Свещените земи ще пътуват около 500 кандидат-хаджии.

От тях 2/3 са български изселници в Турция и 1/3 от България.

Статистиката показва, че тази година, в сравнение с миналата, желаещите от България да станат хаджии са с 30-35 души повече, като броят до деня на самото пътуване се увеличава, съобщиха от Главно мюфтийство.

Бъдещите хаджии от България ще тръгнат ден по-рано и всички кандидат-хаджии ще се съберат на 21. август в Турция, където преди да се качат на самолета, ще облекат специалните за поклонението си одежди, наречени „ихрами“.

Един от ритуалите на ежегодното поклонение хадж е всеки кандидат-хаджия мюсюлманин да се докосне и обиколи седем пъти кубообразната структура Кааба, в центъра на джамията „Ал Масджид ал Харам“ в свещения град Мека.

То е най-голямото годишно поклонение в света, а самият хадж е един от петте стълба на исляма и всеки мюсюлманин според религията е длъжен да го извърши поне веднъж в живота си, ако му се отдаде възможност.

В поклонението освен седемкратната обиколка на храма Кааба в обратна на часовниковата стрелка посока, влизат и тичане от и до хълмовете Ал-Сафа и Ал-Маруа, пиене на вода от извора Замзам, отиване на платото на планината Арафат и изпълняване на ритуала за хвърляне на камъни по дявола.

3000 евро е цената, която плащат кандидат-хаджиите тази година за да отидат на поклонението.

Срещу тази сума те получават билетите за самолета в двете посоки, настаняване в хотела и храна през целия месец на хаджа им в Мека.

Така според организаторите на пътуването кандидат-хаджиите имат възможност да си вземат повече пари за лични нужди и подаръци при едномесечния си престой там.

В групата са включени и ще пътуват и медицински лица.

 

КОМЕНТАРИ

Помак23:11 - 17.08.2017
Машалла дано Аллах им приеме хаджилъка АМИН.
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK