Първокласници от Гоце Делчев поеха шефство над щъркелово гнездо в Деня на Земята

Снимки: БДЗП-Гоце Делчев

Денят на планета Земя - 22 април, бе отбелязан днес по незабравим начин с представителна изява по проект „Твоят час“ от първокласниците от 1-ви „а „клас при Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев с класен ръководител Мария Мавродиева и родителите на малчуганите.

Мотото на изявата на клуб „С компас и раница“ бе „Защита на щъркеловите гнезда“. Съвместно със Сдружението за защита на птиците и под ръководството  на председателя Димитър Попов, родителите и децата по инициатива на старши учител Мария Мавродиева участваха в практическо занятие на терен, по време на което се запознаха със защитените щъркелови гнезда в Гоце Делчев, които се оказаха четири на брой.

Първолаците решиха и поеха шефство за защита на щъркеловото гнездо на улица „Мидия“ в града. Малчуганите се ангажираха да наблюдават и да се грижат за опазването на щъркеловото гнездо, което в Деня на планетата Земя те обявиха за "тяхното щъркелово гнездо“.

Пътуването до хаджидимовското село Копривлен и гоцеделчевското село Баничан затвърди окончателно желанието на малките ученици да бъдат част от активните бъдещи природозащитници.

В Копривлен с голям интерес те видяха гнездото с платформата, поставена от семейство Сохулови, и буквално попиха първия урок, предаден им от председателя на природозащитното сдружение Димитър Попов защо е добре да се поставят изкуствени платформи за гнездене на щъркели, а благородното семейство Сохулови почерпи скъпите си гости, проявили интерес към поставената от тях платформа за щъркели непоследствено до своя дом.

По време на практическото занятие наред с многото емоции първокласниците и техните родители разбраха още от увлекателния разказ на Димитър Попов, че през последните 30-ина години все повече щъркелови гнезда се оказват на електрически стълбове, което ги излага на смъртен риск или често това създава пречки на двойката щъркели и малките щъркелчета в гнездото.

Отпреди две десетилития обаче Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ се грижи за спасяване на обречени гнезда с поставяне на обречени гнезда с поставяне на специални платформи. Кулминацията на изключително интересната част от занятието за малките природозащитници от 1-ви „А“ клас бяха гнездата в село Баничан, които са 12 на брой.

Учениците и техните родители видяха и с интерес наблюдаваха гнездото, което е под постоянно онлайн видеонаблюдение - първото такова в страната, поставено по инициатива на местното читалище „Изгрев“ в Баничан.

Да поздрави децата и техните родители и класната ръководителка Мария Мавродиева и заедно да наблюдават и водят интересни дискусии по любопитната тема и уникалното щъркелово гнездо, дойде и секретарят на читалището Румяна Джибова, която е един от инициаторите за поставянето на видеонаблюдението на гнездото.

„Да видим щъркели през пролетта на живо, и то в Деня на планетата Земя, бе истинско щастие и радост за нас, учители и родители, а най-вече за любознателните ни първокласници днес. Благодарим на родителите и всички, които се включиха в това интересно пътешествие. Специални благодарности и за нашия фотограф - Георги Андонов, който запечати всеки красив момент от прекрасния ни ден", коментира класният ръководител на първокласниците от Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев, Мария Мавродиева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK