Кампанията "Ние броим врабчетата 2" успешно приключи в Гоцеделчевско

Снимка: Димитър Попов

4071 врабчета в страната преброиха доброволците, които се включиха във второто издание на кампанията „Ние броим врабчетата 2“ на Българското дружество за защита на птиците на 12. май.

Наблюденията са извършени в 331 локации в 90 населени места, коментира резултатите председателят на гоцеделчевския клон на БДЗП, Димитър Попов.

Едно от местата, на които бяха наблюдавани врабчета, бе гоцеделчевското село Баничан. Включиха се ученици от трети клас към Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Гоце Делчев, родители и възпитаници на детска градина „Джани Родари“ от група „Буболечки",   читалище „Изгрев 1930“ в Баничан.

Децата научиха кои са най-често срещаните врабчета в България, играха и рисуваха на асфалт. Най-многобройните регистриани врабчета в Баничан бяха испанските.

Това е единственият мигриращ вид от врабчетата, срещащи се в страната ни, разказа Димитър Попов.

Кампанията „Ние броим врабчетата 2“ на база анализ на насъбраните данни, имаше за цел да разкрие закономерностите в разпространението на трите вида врабчета, както и предпочитаните от тях места и условия за хранене и размножаване, но не и да отчита точния брой на врабчетата в страната ни, обясни още природозащитникът.

Резултатите, които имаме, са вече сигурно доказателство, че тези дребни птици, постоянни обитатели на градската среда от много години, избягват по-големите градове и особено най-шумните места в тях, като категорично предпочитат и избират, както за себе си, така и за потомството си тихи, спокойни паркове или къщи с дворове, селски улици и площади.

Българско дружество за защита на птиците - клон Гоце Делчев, благодари на всички участници в кампанията „Ние броим врабчетата 2“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK