Депутатът Валери Жаблянов: Случаят с подмяната на 9 общински съветници в Кюстендил е скандален

Снимки: Infomreja.bg

25 гласа не достигнаха на БСП за 10-и общински съветник

Резултатите от изборите и в национален и в местен план са достатъчно добре известни, почти всички политически сили дадоха своята оценка за това как протекоха самите избори и какво постигнаха на тях. Ясна е ситуацията и в БСП, не сме удовлетворени от това, което постигнахме, но за съжаление ще трябва да приемем този резултат. Считаме, че това, което БСП може да направи в местната власт за българските граждани е много повече от това, което прави управляващата партия в момента. Най-малкото, защото ние можем и имаме отношение към местната власт, посочи кюстендилският депутат Валери Жаблянов.

По негови думи на местно ниво партията е запазила позициите си в ОБС – Кюстендил и ще продължи да бъде в опозиция в местния парламент.  

Жаблянов обърна внимание върху един факт, който се отнася само до Кюстендил и Общинския съвет, който определи като скандален и на национално ниво. „Това е подмяната на 9 общински съветници от листата на ГЕРБ със съветници, които са на по-задни позиции. Изборното законодателство позволява това нещо да бъде направено, но аз искам да обърна внимание върху политическите последствия от една такава подмяна.

Няма никакво съмнение, че става въпрос за организирано политическо действие от ГЕРБ, защото да бъдат подменени 1, 2 или 3-ма общински съветници можем да допуснем, че се налага. Когато обаче се подменят 9 общински съветници ние не можем да го определим по никакъв друг начин, освен като измама на избирателите.

Това е подмяна, която е предварително замислена, която целенасочено е направена и която има за цел на изборите да се явят едни кандидати, а в общинския съвет да влязат други съветници. Считам, че от гледна точка на представителството и доверието на гражданите към местната влас, това което се извършва от управлението на ГЕРБ в Кюстендил не може да бъде наречено по никакъв друг начин освен като покушение срещу демокрацията“, категоричен беше Жаблянов.

Той обяви още, че това, което става на местно ниво е потвърждение на един от основните изводи, които беше направен в анализа на Националния съвет на БСП.

Наблюдавахме избори, в които избирателите се търгуваха, а кандидатите често пъти търгуваха помежду си постове и позиции, сключваха се безпринципни съюзи и сделки. Гражданите на Кюстендил са избрали едни общински съветници и накрая в резултат на вътрешно партийни, непрозрачни схеми, получават други. Поставяме този въпрос, защото в моя опит аз не съм се сблъскал с такава брутална подмяна“, каза още кюстендилския народен представител.

От своя страна общинският председател на БСП – Кюстендил, Росен Димитров, посочи, че за разлика от миналите местни избори през 2015 г., на тези БСП е успяла да спечели още един общински съветник, като сега те са 9.  „На десетият не му достигнаха 25 гласа и затова заведохме дело. Току що разбрахме, че съда не е допуснал да се отворят чувалите с бюлетините и не се е направило нищо съществено, за да се разбере дали тези 25 гласа ги имаме“, коментира още Димитрова.

Той посочи, че най-болната тема за изборите са невалидните бюлетини. При 4000 невалидни бюлетини Димитров е убеден, че са на БСП, както и на още няколко представители на политически партии. „Ако ни подкрепят общинските съветници от другите партии ние ще преминем към искане за електронно гласуване. Явно хората се объркват, особено с преференциите“, коментира още общинският лидер на БСП.

Общинският съветник Атанас Гергинов също беше категоричен, че в Кюстендил се е получил един изкривен и подменен вот. Около 5000 кюстендилци са дали гласа си без да подредят преференция, което показва, че по-голямата част от гласовете на местната коалиция са харесали така подредената листа.

Ние ще подкрепим идеята да бъде заложено машинно гласуване и на местни избори, не само на национални. Това подменяне и търкаляне на управленската коалиция, създаде проблем при стартиране работата на местния парламент. Бяхме свидетели на 3 заседания на ОбС – Кюстендил, който се беше превърнал в клетвен дом, където всяка сесия се заклеваха, нови и нови колеги.

Така реално ще стартираме дейност от 10-и декември, като най вероятно през следващия месец ще бъдат проведени две общински сесии“, обяви още Гергинов.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK