Кметът Паунов даде старт на Международния фолклорен конкурс „Пауталия“ 2017 в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов даде старт на конкурсните дни, съпътстващи XI издание на Международния фолклорен конкурс „Пауталия“ 2017 г., който ще протече от 7 до 9 юли в града под Хисарлъка.

„Много се радвам, че тази прекрасна традиция ще продължи и тази година. Благодаря, че уважихте тази изключителна проява. Надявам се да изкарате едни прекрасни дни с песента на славеите и вашите неповторими изпълнения“, каза градоначалникът.

За поредна година конкурсът се организира от НЧ „Братство“ и Община Кюстендил. Конкурсът се провежда с подкрепата на Министерство на културата и Представителството на Европейската комисия в България. Тазгодишното издание се посвещава на 148-годишнината от създаването на читалището, което отваря врати на 1 юли 1869 г.

Конкурсът се посвещава и известния кюстендилски народен певец Благовест Порожанов.

В категорията „Народни песни“ на индивидуални изпълнители от 14- до 17-годишна възраст ще бъдат присъдени три едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно, осигурени по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерство на културата.

За поредна година ще бъдат присъдени и две еднократни стипендии от по 500 лв., осигурени от Фондация „Проф. Кирил Стефанов“, на двама индивидуални изпълнители по народно пеене от 11- до 13-годишна възраст. Организаторите предвиждат и три специални награди в отделните категории, а всички състави ще получат плакет с логото на конкурса и сертификат за участие.

Съюзът на българските музикални и танцови дейци ще удостои с 5 дипломи най-изявените музикални педагози и хореографи в конкурса. Участниците ще бъдат оценявани от компетентно жури в два състава.

Председател на жури „А“ е народната певица и почетен гражданин на Кюстендил Олга Борисова. Председател на жури „Б“ – доц. д-р Георги Петков – композитор, диригент и преподавател в Нов български университет и НМУ „Любомир Пипков“ – София.

В конкурса ще вземат участие над 2 500 изпълнители от България, Сърбия, Македония, Черна гора.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK