Кметът на Варна подаде оставка

снимка: frognews.bg

Кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка, съобщи vesti.bg. Поискаха моята оставка и днес аз я давам, заяви Йорданов на пресконференция във фоайето на сградата на общината. Той показа на журналистите оставката си, която вече е депозирал в деловодството на общината.

Кризата във Варна е умишлено сздадена, смята Йорданов. Той отказа да прави анализ на досегашното си управление. Йорданов подчерта, че не е имал намерение да се поддаде на натиск от улицата и припомни успехите на общината през последните 14 години.

Кирил Йорданов попита риторично не можехме ли заедно да постигнем повече и посочи, че оттук нататък ще направи всичко възможно да изчисти името си и това на семейството си от многото хули и клевети, които са се изсипали по негов адрес през последните месеци.

"Тези, които скандираха оставка, очевидно не са мнозинството и ги разграничавам от тези, които излязоха да гласуват. Оставката ми ще е ущърб на хилядите хора, които и преди дни ми дадоха доверието си", каза Кирил Йорданов.

Името ми е накърнено много и не бих могъл да представлявам Варна, обяви той.

Йорданов подава оставка в Деня на национален траур в памет на самозапалилия се пред общината Пламен Горанов. Дни наред протестиращите във Варна настояваха за оставката на кмета, а преди Дни наред протестиращите във Варна настояваха за оставката му, а преди да се самозапали на 20 февруари Пламен Горанов е носел плакат с искане за оставката на Кирил Йорданов и целия Общински съвет.

На 3 март ГЕРБ, с чиято подкрепа бе избран Йорданов за последния си мандат, свали доверието от него и поиска оттеглянето му.

Във вторник Иван Портних, председател на групата на ГЕРБ в Общинския съвет, обяви, че съветниците от ГЕРБ са готови да подадат оставка.

Кирил Йорданов бе четвърти мандат кмет на Варна.

Той е на 56 години, юрист по образование. В периода 1984-1991 г. е съдия във Варненския районен съд.

През 1991 г., по време на управлението на СДС, стана областен управител на Варна и е на този пост до 1997 г.

От 1997 до 1999 г. е депутат в 38-то НС, избран с листата на БСП.

През 1999 г. е избран за кмет на община Варна от обединената опозиция (БСП, БББ, Евролевица и др. над 40), преизбран през 2003, 2007 и 2011 г.

По време на неговото управление неведнъж бяха отправяни обвинения за корупция и протекция на бизнес интереси.

Големи протести във Варна имаше през лятото на миналата година заради строителство в Морската градина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK