Кметът на Струмяни запали огъня на фестивала „Малешево пее и танцува“

снимки: infomreja.bg

Грандиозното откриване на 9-ия Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ – Микрево 2012 впечатли многобройната публика, стекла се от цялата страна и съседни държави за началото на набиращия все по-голяма популярност форум.

С атрактивен спектакъл на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Пиринска китка“ започна празничната програма с хореография и режисура на Маргарита Братоева, след което кметът на община Струмяни запали ритуално огъня на фестивала „Малешево пее и танцува“, който тази година се провежда под мотото „От огъня – огън!“.

За пореден път площадът в най-голямото село в общината – Микрево, събира цялата красота на българския и чуждия фолклор. В деветото издание участват над 2 500 групи и изпълнители от 37 общини. Чуждестранните участници са над 13, сред които големи ансамбли от Турция, Сърбия, Черна гора, Хърватия, Македония, Италия и Гърция.

„12 области или половин България идва за участие във фолклорния форум в Микрево. За първи път на сцената на „Малешево пее и танцува“ тази година ще излязат над 23 формации.  Това е един емоционален фестивал, със сърце и дух, който най-истински представя културата и душевността не само на хората от Малешевието, но и от цяла България и съседните страни“, каза в словото си кметът на Струмяни Емил Илиев.

Свои приветствия от сцената направиха и кметове на побратимени на  Струмяни общини от Турция, Сърбия, Гърция и Македония.

Сред официалните лица бяха депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова, кметовете на Кресна и Гърмен – Илиян Кръстев и Ахмед Башев, както и екскметът на Струмяни Валентин Чиликов.

Малко преди началото на фестивалната програма бе официално открита и осветена реновираната сграда на читалище „Братя Миладинови“ в село Микрево.

Сградата е модернизирана по проект „КУЛТНЕТ“, изпълняван съвместно от община Струмяни и община Кавала, в рамките на програмата за трансгранично сътрудничество България – Гърция.

Фоайето на обновеното читалище е превърнато в художествена галерия. Стените са украсени с творби на авторите от пленера в „Арт център Илинденци“ – Пламен Бонев, Иван Милушев, Аргир Манасиев, Огнян Механджиев и Димитър Петрински.

 „Нека приемем откриването и освещаването на културното средище в Микрево като един ренесанс в развитието на община Струмяни. Магията „Малешево пее и танцува е сътворена! Фолклорът има своята обичана сцена – тази в село Микрево“, каза след отслужения водосвет кметът Емил Илиев.

Фестивалът продължава и днес. От 19.30 часа тази вечер е гала концертът, в който ще вземат участие Иван Дяков, Радостина Паньова и трупата на Нешка Робева. Финалът на международния фолклорен форум ще бъде белязан с празнични илюминации.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Иванова10:03 - 22.10.2012
Беше чудесен празник! Поздравления за организаторите!
Аз09:51 - 22.10.2012
Браво, хубава инициатива!
Пипи08:44 - 22.10.2012
Обратния Чиликов пак е изпълзял!До кога бе хора-изгонете крадеца!
11108:26 - 22.10.2012
Селска идилия!Селски времена!

FACEBOOK