Първи сблъсък на протеста в София и двама арестувани. Потокът от хора не спира

Снимки: Свободна Европа

Единият арестуван се е качил върху полицейски автомобил, а у другия са открити забранени предмети според полицията

Масирано полицейско присъствие, стичащи се граждани и първи неочаквани сблъсъци между екипирани със щитове и каски сили на реда и протестиращи. С това започна обявеният граждански митинг, нарекъл се „Велико народно въстание“. Той се провежда на площад "Независимост" в София, където са сградите на Народното събрание, Министерския съвет и президентската администрация, съобщава Свободна Европа

Митингът посреща началото на есенната сесия на парламента в новата му сграда – ремонтираният бивш Партиен дом. Протестиращите искат оставката на премиера Бойко Борисов и правителството му. Те настояват за оттеглянето от поста на главния прокурор Иван Гешев, за разпускане на парламента и предсрочни избори. 

Няколко минути преди осем часа възникна кратко спречкване между протестиращи и полицаи. Задържани са двама души, съобщи БТА, като се позова на информация от столичната полиция. Единият арестуван се е качил върху полицейски автомобил, а у другия са открити забранени предмети според полицията.​

Продължават да се стичат хора от всички страни. Централният вход на Партийния дом е отцепен с микробуси и леки коли на полицията и жандармерията. Около сградата има полицейски кордон. 

Засега не се забелязват пристигащи депутати, но те вероятно влизат от задния вход към улица „Московска“.

В първия ден от есенната сесия на Народното събрание се очаква след тържествената част с изпълнението на химна обръщение към народните представители да направи президентът Румен Радев. Той излезе пеша и мина през протестиращите граждани, за да стигне до парламента.

Очакват се и политическите декларации на парламентарните групи с техните приоритети за новия политически сезон.

Най-чаканата политическа новина е дали управляващите от ГЕРБ ще успеят да съберат необходимите 120 подписа, за да започне дебат за нова Конституция, свикване на Велико народно събрание и рестарт на обществено-политическата система, каквото намерение заявиха.

Протестите започнаха след като на 7 юли лидерът на извънпарламентарната “Да, България” Христо Иванов се опита да стигне с лодка до държавен плаж, но беше избутан обратно в морето от мъже, които не се представиха. Плажът е точно до частен имот, ползван като резиденция от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Ден по-късно президентът Румен Радев каза, че НСО не трябва да охранява Доган и Пеевски, а на следващия ден прокурори и въоръжени полицаи влязоха в сградата на президентската администрация по разследване за търговия с влияние. Тогава Радев призова "Мутри, вън" и същата вечер започнаха всекидневни протести. /Свободна Европа/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK